Pobuna hrvatskih turističkih vodiča: “Slovenci nam kradu kruh u Hrvatskoj”

"Tajnica Kluba profesionalnih vodiča Slovenije svugdje gdje stigne prijeti tužbama protiv Hrvatske Sudu Europske unije", navodi predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske

Predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, Kristina Nuić Prka objavila je mail upućen Ministarstvu turizma Republike Hrvatske. U njemu navodi kako se osobe iz Slovenije bez problema prijavljuju i dobivaju odobrenja za turističko vođenje u Hrvatskoj. Također, upozorava kako odobrenje za privremeno i povremeno obavljanje djelatnosti ne znači da se može obavljati djelatnost lokalnog turističkog vodiča na zaštićenim lokalitetima. Njen mail prenosimo u cijelosti i autentično:


Nakon konzultacije sa svim članovima ZDTVH objavljujem u cijelosti mail upućen Ministarstvu turizma Republike Hrvatske:

Poštovani,

Nakon brojnih kolega koji su se susreli s našim kolegama iz Slovenije i drugih zemalja EU koji redovito nezakonito vode po našim gradovima – zaštićenim lokalitetima , imala sam i osobni susret usred Trogira s kolegicom iz Slovenije koja mi je uredno rekla da se prijavila u kontakt točku i ima odobrenje za voditi u Hrvatskoj.

Iz navedenog proizlazi da vodiči koji su dobili odobrenje na osnovi privremenog i povremenog obavljanja djelatnosti nisu obavješteni da ne mogu obavljati djelatnost lokalnog turističkog vodiča na zaštićenim lokalitetima bez posebno položenog ispita. (?)

Zanimljivo je da mi se u komentaru naše objave odredbi Zakona o pružanju usluga u turizmu obratila tajnica Kluba profesionalnih vodiča Slovenije koja svugdje gdje stigne prijeti tužbama protiv Hrvatske Sudu Europske unije.Za istaknuti je i da sam se obratila svim stranim veleposlanstvima u RH i nac.udrugama vodiča i (osim Italije) od svih sam dobila odgovor u kojem su naveli da nažalost ne mogu poslati listu svojih zaštićenih lokaliteta jer ona ovisi o lokalnim razinama vlasti.

Ljubazno Vas molim reakciju, a obzirom na neprovođenje zakona.S poštovanjem,

spec.univ. Kristina Nuić Prka, dipl.iur
Predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime