Nakon što su u Haagu svim optuženima potvrđene prvostupanjske kazne za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, a prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zajedno s dijelom nekadašnjih visokih hrvatskih političkih i vojnih dužnosnika u optužnici naveden kao dio udruženog zločinačkog poduhvata kojemu je krajnji cilj bilo stvaranje takozvane velike Hrvatske, javnosti se obraća premijer Andrej Plenković.

Prije obraćanja predsjednika Vlade iz Banskih dvora je neslužbeno poručeno kako je premijer zabrinut i šokiran činom Slobodana Praljka koji je umro u bolnici nedugo nakon što je u sudnici u Haagu nakon pročitane presude popio otrov.

– Prije svega u svoje ime i Vlade RH želim izraziti sućut obitelji Slobodana Praljka. Izražavamo nezadovoljstvo i žaljenje zbog današnje presude. S tim u vezi želim još jednom podsjetiti o pomoći i potpori Hrvatske BiH kada je bila izložena agresiji od strane Srbije. Želim podsjetiti da su potpisani sporazumi u Washingtonu te u Splitu kojim je Hrvatska vojska legalno djelovala u BiH i spriječila ponavljanje genocida kakav se dogodidio u Srebrenici. Zajedno s Armijom BiH hrvatska je vojska oslobodila veliki dio teritorija BiH. time su stvoreni temelji za okončanje rata. Tri puta smo se htjeli uključiti u proces kao “prijatelj suda”, ali su ti hrvatski zahtjevi odbijeni – rekao je Plenković.

Premijer je poručio kako je Pravljkov čin njegova reakcija na nepravdu.

Zbog današnjih, za naš državni vrh očito šokantnih vijesti iz Haaga, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlučila se hitno vratiti s Islanda gdje je sudjelovala na sastanku Vijeće žena svjetskih lidera, a trebala se sastati i s islandskim predsjednikom, piše tportal.

U Zagreb se hitno vraća i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić iz Obale Bjelokosti gdje je sudjelovala na summitu Afričke unije i Europske unije.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0