U 13.15 sati započela je sjednica Vlade na kojoj je predstavljen plan popuštanja mjera koje su uvedene zbog epidemije koronavirusa.

Prema odluci Vlade, proces će se izvesti u tri faze: 27. travnja, 4. i 11. svibnja.

“Kod nas je epidemiološka situacija pod kontrolom. Unatoč manjim oscilacijama, trend je zadnja dva tjedna u opadanju”, rekao je premijer Andrej Plenković te objasnio plan popuštanja.

Prva faza: Trgovine, knjižnice, muzeji, javni prijevoz, sportaši…

– U prvoj fazi omogućit će se rad svim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine osim onih koji posluju unutar centara. Omogućit ćemo rad svima koji rade uslužne djelatnosti osim onih gdje je blizak kontakt – rekao je Plenković te dodao

“Uvode se i javne gradske i prigradske linije. Omogućuje se rad knjižnica, muzeja. Omogućuju se treninzi sportaša u najvišem rangu natjecanja. Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.”

Druga faza: Normalizacija zdravstenog sustava i djelatnosti gdje se ostvaruje bliski kontakt

– U drugoj fazi omogućit će se rad zdravstvenog sustava u punom opsegu osim iznimki. Također se omogućuje i rad privatnog zdravstvenog sustava.

Omogućit će se rad poslovnim subjektima usližnih djelatnosti gdje se ostvaruje bliski kontakt. To su djelatnosti kozmetičara, frizera i pedikera”, rekao je Plenković.

Treća faza: Povezuju se županije, otvaraju trgovački centri i škole, okupljanja do deset ljudi

U trećoj fazi omogućuje se okupljanje do deset ljudi, rad trgovačkih centara, omogućit će se rad predškolskih ustanova, razredne nastave od 1-4 razreda i rad s djecom s teškoćama koji imaju pomoćnika u nastavi. Omogućit će se održavanje laboratorijskih vježbi.

Također se uvode međužupanijske linije i omogućuje se rad ugostiteljskih objekata isključivo na terasama. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima za korisnike smještaja i širit će se uvjeti za e-propusnice.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime