Ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved gostovao je u RTL-u Danas.

Premijer Plenković danas poručuje da je možda baš on bio meta napadača na Vladu. Imate li saznanja na temelju čega ima takve sumnje?

– Istraga je u tijeku vezano za cijeli događaj. Ali ono što možemo vidjeti već sada da na društvenim mrežama se vrlo često predsjednik Vlade Andrej Plenković pojavljuje izravno kao moguća potencijalna meta. Isto tako, napad na Vladu, na policajce, teško ranjavanje policajca i po svemu sudeći pokušaj ulaska u Vladu ukazuje na to da je predsjednik Vlade bio meta ovog sumanitog čina.

Vi ste potpredsjednik Vlade za nacionalnu sigurnost, a i potpredsjednik Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija pa vas zato pitam je li imate neke dodatne informacije ili saznanja u ova četiri dana od kada se napad dogodio. Koja bi upućivala na to da je možda meta bio sam premijer.

– Čitav niz je indicija koje ukazuju da je upravo meta bio predsjednik Vlade Andrej Plenković, ali s obzirom da je istraga u tijeku, a i policija je danas iznijela određene detalje vezano za provedbu istražnih radnji i glede statusa na društvenim mrežama, strpimo se da se okonča istraga, a nakon toga ćemo izvijestiti javnost.

Radi se o nekim konkretnim profilima na Facebooku ili na nekim drugim društvenim mrežama?– Čitav niz je pokazatelja koji ukazuju na to da je meta ovog napada bio upravo predsjednik Vlade.

Premijer govori o “gnijezdu mržnje” i “odgovorima za radiklizam”. Oprba upravo njega i HDZ proziva za korištenje i dodvoravanje desnici kada je HDZ-u to odgovaralo. Vidite li vi odgovornost HDZ-a?

– HDZ, poglavito HDZ danas, u proteklom mandatu i u početku ovog mandata čini sve kako bi društvu i državi omogućili kvalitetan život. Odgovaramo na sve programe, projekte i aktivnosti i u ovim otežanim okolnostima funkcioniranja vezanima za pandemiju…

Konkretno, oporba vas proziva i poziva se na činjenicu da je Penava bio član HDZ-a do ove godine. Dobio je i više od 21 tisuće glasova kada se s vama borio za mjesto drugog čovjeka HDZ-a. To je velik broj glasača koje je tada dobio. Oni koje vi prozivate su sada uglavnom članovi Domovinskog pokreta, a bili su članovi HDZ-a.

Da bili su članovi HDZ-a, danas nisu. A iz njihovog pristupa ovom pitanju i iz njihovih intervjua i iskaza jasno je vidljivo da i oni sudjeluju u huškanju i stvaranju ozračja gdje je nedopustiv govor mržnje i zasigurno će istraga koja je u tijeku se pozabaviti i sa svim tim segmentima koji su izneseni.

I njima će se pozabaviti?

– Sa svima onima koji su koristeći govor mržnje i huškanje možda doprinijeli ovom konkretnom postupanju ovog mladog čovjeka.

Pa tako i njima?

– Pa tako i njima.

Danas ste u izjavi poručili svima da vrate oružje, a gospodin Stevo Culej, koji je prije tri mjeseca bio na listi HDZ-a, nedavno je morao vratiti oružje i tada je javno objavio na Facebooku kako je on moramo vratiti oružje, ali “vi svoje čuvajte”.

– I ovu prigodu koristim pozvati sve koji imaju ilegalno oružje, ekspolzivne naprave i sredstva, da ih vrate, da pozovu policiju i da ih ona sigurno izuzme kako bi osigurali sigurnost sebe i svojih obitelji, a i cjelokupnog društva.

Culej je to javno napisao, a prije tri mjeseca je bio na listi HDZ-a?

– Napisao je, ali to nije ispravan i dobar put. Koristim priliku pozvati sve građane da vrate oružje. Kada govorimo o vlasnicima tog oružja, odnosno osobama koje posjeduju to oružje, govorim o svim građanima, svim osobama koje na bilo koji način su došle u posjed ili su ga naslijedile, odnosno koje potječe iz Domovinskog rata.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
5
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
1
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime