U Banskim dvorima sastali su se premijer Andrej Plenković i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović. Nakon sastanka izrazili su nezadovoljstvo presudom Haškog suda “šestorci” i izrazili žaljenje povodom smrti Slobodna Praljka, javlja HRT.

“Razmotrili smo situaciju među Hrvatima u BiH te izrazili nezadovoljstvo s dijelovima presude koji se odnose na nepotpuno utvrđeno činjenično stanje koje ova presuda ima”, naglasio je premijer Andrej Plenković. Najavio je da će se početkom idućeg tjedna u Mostaru susresti s vodstvom hrvatskog naroda u BiH. “Uloga HVO-a bila je ključna u stvaranju Feredarcije BiH”, rekao je i dodao da su te povijesne činjenice najvažnije za Hrvatsku. U vezi s mogućim pravnim revizijama drugostupanjske presude, kazao je da to mora biti u dogovoru s petorkom. “Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović će sljedeći tjedan sudjelovati na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, posvećenoj kraju rada Haškog suda. Predsjednica će na njoj jasno artikuluirati stajališta RH o ovom predmetu”, rekao je premijer.

“Ovo sve skupa treba izdržati i treba našim ljudima u Haagu poslati poruku ohrabrenja. Želimo poslati jasnu poruku, koju smo poslali i ovih dana – o neprihvatljivosti presude. Žellimo stati iza svakog časnog predstavnika HVO-a, kako bi te ljude ohrabrili da ne nasjedaju na provokacije. Znat ćemo političkim sredstvima jasno odgovoriti na takva iskušenja i taj oblik uznemirenosti. Moramo krenuti dalje s našim životima i tražiti rješenje za jednakost sva tri naroda u BiH”, kazao je Dragan Čović. Vjeruje da u suradnji s Hrvatskom Hrvati u BiH mogu ojačati svoju poziciju. Pozvao je i druga dva naroda – da zajedno grade i ubrzaju procese integracije u BiH te apelirao na poboljšanje komunikacije između Hrvata i Bošnjaka.

Čović u HAZU: Moramo osnažiti poziciju Hrvata u BiH

“Posljednja presuda Haškog suda je zločinačka prema svakom časnom predstavniku Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskome narodu, a mi se sada prije svega moramo posvetiti našim zatvorenicima u Haagu”, istaknuo je Dragan Čović tijekom jutrošnjeg posjeta HAZU. “Ne bude li Hrvata kao konstitutivnog naroda, jasno je da je budućnost u BiH upitna i neizvjesna”, dodao je. Smatra da je potrebno mobilizirati “naš narod da svi kao jedan stanemo u zaštitu dostojanstva i vrijednosti Domovinskog rata bez obzira na ono što moramo svi priznati – da je na svim stranama bilo zločina”. Poručio je da svatko treba odgovarati za svoj zločin. Što se tiče presude, Čović smatra da je potrebno poslušati one koje razumiju međunarodno pravo i vidjeti koji su elementi na kojima treba djelovati.

Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, putuje u SAD na sazvanu sjednicu Vijeća sigurnosti uoči zatvaranja UN-ova kaznenog suda za zločine na području bivše Jugoslavije do kraja 2017. Sjednici će nazočiti predsjednik suda, glavni tužitelj i predsjednik mehanizma za međunarodne kaznene sudove koji nastavlja rad ICTY-aja.

Sjednica će se održati tjedan dana nakon šokantnog samoubojstva generala Slobodana Praljka u sudnici ICTY-a koji ga je pravomoćno osudio na 20 godina zatvora za zločine nad muslimanima u BiH od 1993. do 1994. potvrdivši također prvostupanjske kazne još petorici BiH Hrvata.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0