Splitski USKOK je, nakon deset mjeseci intenzivne istrage, podigao optužnicu protiv 13 pripadnika “klana” na čelu sa Željkom Rajićem (35)! Redom ih se tereti za brojna kaznena djela od pokušaja teškog ubojstva, pokušaja ubojstva, iznude, pokušaja te pomaganja u pokušaju iznude, otmice, a sve u sastavu zločinačkog udruženja, stoji u USKOK-ovom priopćenju.

“Pobacani” po tlu

Prije deset mjeseci su “pali” šefovi kriminalne organizacije u koordiniranoj akciji PNUSKOK-a i Specijalne policije, a najspektakularnije je bilo uhićenje na Jadranskoj magistrali kod Baške Vode, gdje su osumnjičene “pobacali” po tlu, u lisicama. Policija je međutim nastavila raditi i nakon što su iza rešetaka završili vođe kriminalne skupine pa je tijekom proteklih mjeseci istraga bila proširena saznanjima o novim zločinima, kao i onim koje su osumnjičeni počinili nakon uhićenja (?!), dok su boravili u zatvoru na Bilicama…

Rajić je optužen da je od srpnja 2018. do ožujka 2019. godine u Splitu i Kaštelima organizirao i povezao ostale kako bi “zločinačko udruženje preuzelo teritorij od drugih kriminalnih grupacija na širem splitskom području”, drže u splitskom USKOK-u. Tako je prvo “oformio” ekipu od Ante Vučka (30), Petra Vuknića (39), Roberta Žuvele (22), Duje Pivčevića (24) te Ivana Poljičanina (26), dok je Vučak kasnije povezao, svakog sa svojom ulogom u skupini, Tonća Mikelića (21), Liridona Berishu (29) – kojem se sudi zbog ubojstva Ante Prnjaka na TTTS-u s 14 metaka iz automatske puške – te Anitu Erceg (23). Kao svog čovjeka Pivčević je pak uključio Hrvoja Kovčaliju (42), dok su u skupini još djelovali Leni Ban (29), Roko Rodin (21) te Nikica Jakšić (47).

Krijumčarenje droge, dugovi…

Cilj skupine je, prema USKOK-u, bio “klasičan”: osim teritorija preuzeti od drugih kriminalnih grupacija krijumčarenje i prodaju droge, prvenstveno kokaina te marihuane, kao i “stjecanje prevlasti u naplati dugova, radi pribavljanja znatne imovinske koristi”.

Zbog toga su nabavljali razno oružje i streljivo kojima su se koristili u napadima te pucanju na pripadnike drugih kriminalnih organizacija, prijetili članovima njihovih obitelji, ali i nasumično birali osobe te ih zlostavljali tako što su tvrdili da pripadaju konkurentima… A sve, naravno, kako bi im plaćali “zaštitu”.

Zatraženo produljenje istražnog zatvora

Rajić, Vučak i Pivčević su, prema optužnici, razradili plan da usmrte Jozu Čabraju te Antu Petrovića, koji su pak bili bliski s Ivanom Giljanovićem. S Giljom su bili sukobljeni, pri čemu je Pivčević u tome sudjelovao i iz osvete prema Čabraji. Za potrebu likvidacije nezgodnih protivnika nabavili su oružje, rukavice, potkape, kiselinu, no Čabraju u pokušaju asasinacije kod ambulante u Kaštel Sućurcu (dovabila ga je Mikelićeva bivša djevojka) nisu uspjeli likvidirati. A pucali su i po mercedesu koji koristi Giljanovićeva supruga, ispred obiteljske kuće na Čiovu. Prisilili su Giljinog oca Zvonka te A.R. (25) da im plate od pet do 30 tisuća eura. M.Ž. su lišili slobode te ga mučili, sileći ga da im plati 30 tisuća eura. Žuvela i Berisha, već na Bilicama, su pak od zatvorenika F.V. iznuđivali 30 tisuća eura, dok su im Rodin i Jakšić u tome pomagali.Protiv sedmorice okrivljenih, onih koji su već iza rešetaka, zatraženo je produljenje istražnog zatvora.


1 KOMENTAR

Comments are closed.