Zagrebački spasioci objavili su detalje spašavanja iskusnog planinara s Medvednice kojega je ubo stršljen, piše Index.

“Nedjeljno podne prekinuo je neobičan, ali vrlo ozbiljan poziv u pomoć sa Zagrebačke gore.

Iskusni zagrebački planinar imao je nesreću da su u blizini klupice za odmor na planinarskoj stazi broj 10 stršljeni napravili gnijezdo te ga je jedan od njih napao i ubo u nadlakticu kada je sjeo odmoriti.

Planinar se smjesta udaljio, ali je njegovo tijelo nakon dvjestotinjak metara počelo reagirati na otrov te se više nije mogao kretati. Sjeo je i nazvao suprugu koja je preko centra 112 zatražila pomoć HGSS-a.

Supruga, i sama planinarka, dala je vrlo precizne informacije o polasku i kretanju svog supruga pa smo vrlo lako ustanovili gdje se on nalazi nakon čega se sedam spasilaca hitno uputilo u pomoć”, opisuju spasioci.

Supruga zvala susjedu da krene u pomoć

“Kako se unesrećena osoba nije više javljala na telefon, supruga je kontaktirala i susjedu koja također živi na obroncima Zagrebačke gore te se ona terenskim motociklom zaputila prema nesretnom planinaru.

Kada su spasioci stigli do unesrećenog on je već bio boljeg općeg stanja, a uz njega se nalazila i liječnica koja je slučajno naišla planinareći. Spasioci su niz planinu transportirali unesrećenog i na šumskoj cesti predali hitnoj medicinskoj pomoći”, napisali su.

Poručuju kako je ova akcija spašavanja imala više elemenata koji mogu služiti za primjer: planinar je o svom kretanju unaprijed obavijestio bližeg člana obitelji koji je u trenutku potrebe vrlo detaljno te informacije mogao prenijeti spasiocima kojima je jedino preostalo da se upute na mjesto nesreće, piše Index.

“Susjedi su se organizirali i krenuli pomoći prijatelju te su s njim ostali čekati pomoć. Pohvalili bismo suprugu koja je vrlo staloženo i efikasno djelovala u ovoj situaciji koja je sigurno za nju bila stresna, ali i susjede koji su nesebično krenuli u pomoć”, poručuju zagrebački GSS-ovci.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime