Pijete previše kave? Donosimo nekoliko razloga zašto trebate prestati

Evo zašto nije dobro


Ako ste ljubitelj kave, već znate da ispijanje četvrte ili pete šalice u danu može uzrokovati osjećaj nervoze, nemira i budnosti. Također, ako toliko kave pijete svaki dan tijekom vremena, to može potaknuti dugotrajne osjećaje akutne nervoze i tjeskobe. Moguće je čak djelomično mogli izgubiti kontrolu nad mišićima, a može uzrokovati i probleme kod mokrenja, piše 24 sata.


Sve su to vrlo stvarne nuspojave pijenja više od četiri šalice kave (400 mg kofeina) dnevno, prema zdravstvenim stručnjacima iz klinike Mayo, koji su otkrili koje su još nuspojave ispijanja previše kave. Ako vam bilo koji od ovih simptoma zvuči poznato, znajte da je možda vrijeme da smanjite unos kofeina.

1. Glavobolje

– Kad se kofein redovito konzumira, tijelo postaje ovisno o njegovim učincima – kaže Kelli Tornstrom, medicinska sestra s odjela Neurologije u zdravstvenom sustavu Mayo Clinic sa sjedištem u La Crosseu u državi Wisconsin.

– Budući da kofein sužava krvne žile koje okružuju mozak, kada se zaustavi konzumacija, krvne žile se povećavaju. To uzrokuje povećanje protoka krvi oko mozga i pritisak na okolne živce, što može uzrokovati glavobolju. Tijekom odvikavanja od kofeina te glavobolje mogu trajati nekoliko tjedana, jer je tijelu potrebno neko vrijeme da se prilagodi manjku kofeina u sustavu – objasnila je.

2. Često mokrenje ili nemogućnost kontroliranja mokrenja

Kofein je diuretik, što znači da može stimulirati mjehur i uzrokovati češće odlaske u kupaonicu. Ako ste ovo doživjeli kao simptom, možda biste trebali smanjiti unos kave.

3. Ubrzan rad srca

Postoji niz stvari koje mogu uzrokovati tahikardiju, a to je kada vam srce poveća broj otkucaja na više od 100 puta u minuti “zbog stanja koja nisu povezana s normalnim fiziološkim stresom”, poput vježbanja, pišu stručnjaci s klinike Mayo. Među uzročnicima tog stanja, koji uključuju vrućicu, nizak krvni tlak, prekomjernu aktivnost štitnjače, pušenje i iznenadni stres, jest i konzumiranje previše pića s kofeinom.

4. Tremor mišića

Esencijalni tremor je neurološki poremećaj koji može rezultirati nekontroliranim drhtanjem tijela.

– Drhtanje se uglavnom događa u rukama, posebno kada radite jednostavne zadatke, poput držanja čaše ili vezanja vezica na obući – izvještava klinika Mayo.

Ta podrhtavanja može potaknuti prekomjerna konzumacija kofeina. Među savjetima klinike Mayo za kontroliranje tog stanja su tehnike opuštanja, smanjenje upotrebe alkohola i smanjenje dnevnog unosa kave.

– Izbjegavajte kofein. Kofein i drugi stimulansi mogu pojačati drhtanje – kažu iz klinike Mayo.

5. Nesanica

Ako želite dosljedan san, stručnjaci s klinike Mayo savjetuju vam da izbjegavate bilo kakve izvore kofeina barem 10 sati prije spavanja. Isto vrijedi i za ostale stimulanse.

– Stimulativnim učincima nikotina i kofeina trebaju sati da se istroše i mogu vam pokvariti kvalitetan san – savjetuju u klinici Mayo.

6. Nervoza

Prema dr. Craigu N. Sawchuku, upotreba kofeina povezana je s osjećajem nervoze i tjeskobe. Ako se borite s osjećajima tjeskobe, on nudi ovaj savjet:

– Izbjegavajte napitke s kofeinom. Oni mogu uzrokovati nervozu i ometati san. No ako je vaša anksioznost ozbiljna ili ometa vaše svakodnevne aktivnosti ili uživanje u životu, možda će vam trebati savjetovanje (psihoterapija), lijekovi ili neki drugi tretmani – piše EatThis.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime