Danas, 16. studenog navršava se pet godina otkako haaški sud oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Bio je to dan velikog slavlja za generale, njihove obitelji, prijatelje, ali i sve koji su se na neki način poistovjetili s njima i njihovim trnovitim putem do slobode.

Po objavi vijesti o oslobađajućoj presudi, nakon što su u travnju 2011. godine prvostupanjskom presudom osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, euforija je ubrzo zavladala Hrvatskom, ali i iseljeništvom širom svijeta.

Generale je na Trgu bana Jelačić u Zagrebu dočekalo preko sto tisuća ljudi, a general Gotovina je održao svoj antologijski govor pred okupljenima.

‘U boj, u boj za narod svoj!’, uzvikivali su okupljeni dok su generali dolazili na pozornicu, a general Gotovina je pustio i suzu.

-Ovo je naša zajednička pobjeda. Ovo je pravna Oluja, pobijedili smo. Ovo je točka na ‘i’. Rat pripada povijesti. Okrenimo se budućnosti svi zajedno – poručio je tad Gotovina.-Zahvaljujem se hrvatskim institucijama koji su nas podržale i bile s nama sve ovo vrijeme. Zahvalan sam predsjedniku republike, predsjedniku Vlade, ministru obrane, pravosuđa i posebno veleposlanstvu u Den Haagu koje je sve ove godine bilo s nama. Budućnost je pred nama, u našim rukama. Hvala vam i sretno! – rekao je tad Gotovina.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0