Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

PERETE LI MESO ILI RIBU PRIJE PEČENJA? Stručnjaci upozoravaju na najčešće greške

Mnogi ljudi vjeruju da je ispiranje mesa prije prženja ili kuhanja higijenskija opcija
D.D. / Foto: Pixabay14. studenoga 2023. 00:04
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Oprati meso prije pečenja – da ili ne? Ovo pitanje postavlja si svaki hobi kuhar koji voli pripremati meso. No stručnjaci upozoravaju: pranje mesa povećava rizik od infekcije patogenima.

Mnogi ljudi vjeruju da je ispiranje mesa prije prženja ili kuhanja higijenskija opcija. Ali u stvarnosti pranje može uzrokovati više štete nego koristi, piše Fenix-magazin.

Svatko tko se nada da će pranjem mesa ubiti ili ukloniti klice i tako se zaštititi od patogena, nažalost griješi. Zapravo je suprotno, objašnjava Heidrun Schubert, stručnjakinja za prehranu u Bavarskom potrošačkom centru.

Stručnjakinja objašnjava da voda iz slavine nije dovoljno vruća da ubije bakterije. Umjesto toga, pranjem se patogeni šire posvuda u sudoperu, na kuhinjskom priboru i naposljetku po kuhinji putem prskanja vode od pranja mesa. Također završe na sirovoj hrani i moguće ih je odmah pojesti. Vjerojatnost preuzimanja mikroba putem hrane zapravo se povećava pranjem.

Kako onda ubiti klice i bakterije na mesu?

Stručnjakinja stoga ne savjetuje pranje mesa. Ako također želite ukloniti sav sok iz mesa koji curi, preporučljivo je natapkati meso umjesto da ga operete. Za to biste trebali koristiti papirnate kuhinjske ručnike i odmah ih baciti.

Kako biste uklonili patogene iz mesa, stručnjak preporučuje kuhanje. Prilikom kuhanja piletine potrebno je postići temperaturu od 70 stupnjeva Celzijusa oko 10 minuta. Tek tada se sa sigurnošću može pretpostaviti da su sve klice ubijene. Nakon kuhanja meso peradi mora biti potpuno bijelo i bez ružičastih točkica oko kostiju.

Druge vrste mesa, poput svinjetine ili govedine, manje je vjerojatno da će biti kontaminirane uzročnikom Campylobacter ili sličnim klicama jer njihova niža tjelesna temperatura ne pruža tako idealno tlo za razmnožavanje patogena kao, na primjer, piletina.

Ako svoj odrezak jedete srednje pečen ili čak sirov, što znači da potpunim kuhanjem ne ubijate klice, meso možete oprati, kaže stručnjakinja, ali to je stvar diskrecije – isto vrijedi i za ribu.

Trebali biste isprati cijelu ribu kako biste uklonili sve preostale iznutrice. Industrijski prerađenu ribu, s druge strane, nije potrebno prati. Opet, to je osobito istinito ako planirate kuhati ribu do kraja; svatko treba sam odlučiti kada je u pitanju konzumacija sirove ribe.

Savjeti za higijensku obradu

Prilikom obrade mesa potrebno je posebno paziti da se klice ne rašire po kuhinji. Evo nekoliko savjeta kada radite sa sirovim mesom u kuhinji:

Meso je najbolje odmrzavati u hladnjaku i to poklopljeno. Dovoljno je toplo u vrhu hladnjaka, ali još uvijek prehladno da bi se klice brzo razmnožile.

Meso stavljajte izravno iz ambalaže u tavu, po mogućnosti bez stavljanja na daske za rezanje, sudoperu ili radnoj površini.

Nemojte ispirati sok od mesa koji iscuri, nego ga obrišite kuhinjskim ručnicima.

Iako rukavice nisu potrebne, često pranje ruku je još više. Najbolje je oprati ruke prije početka, između pojedinačnih radnih koraka i nakon toga. Koristite antibakterijski sapun i toplu vodu.

Sav korišteni kuhinjski pribor, kuhinjske krpe, pribor za jelo i slično treba odmah ručno oprati ili u perilici posuđa.I što je najvažnije: piletinu, posebno piletinu, uvijek kuhajte do kraja. Ako želite biti sigurni, kuhajte i druge vrste mesa, jer kuhanjem se potpuno ubijaju sve klice, prenosi N1.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
1
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Preminuo legendarni "zlikovac"
2
min
Preminuo legendarni "zlikovac"
Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
15
min
Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
Oganj sv. Mikule: Stoljetna tradicija paljenja broda u Starom Gradu na Hvaru
36
min
Oganj sv. Mikule: Stoljetna tradicija paljenja broda u Starom Gradu na Hvaru
Sveti Nikola stigao je u Turjake: Mališani oduševljeni poklonima i blagdanskom čarolijom
52
min
Sveti Nikola stigao je u Turjake: Mališani oduševljeni poklonima i blagdanskom čarolijom
Hrvatska izvukla Englesku u ždrijebu Svjetskog prvenstva
1
sat
Hrvatska izvukla Englesku u ždrijebu Svjetskog prvenstva
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
  • KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    4. prosinca 2025. 22:26
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.