Fešta o boba iz godine u godinu prerasta u jednu od najvećih gastro manifestacija u Dalmaciji. O tome koliko je fešta postala popularna svjedoči podatak da je više od pola porcija "nestalo" i prije službenog početka u 17 sati. Uz razna jela od boba moglo se kušati tortu od boba, sladoled od boba, tripice s bobom, salata od boba, janjetinu s bobom, piletinu s bobom, sipu s bobom, jednostavno je mirisalo na sve strane u svakom kambelovačkom kantunu.
Čak 36 ekipa, kako kaštelanskih tako i onih iz drugih gradova i mjesta, pripremalo je ove godine tradicionalna, ali i inovativna jela s bobom.
Svaka ekipa mogla je pripremati jelo prema svom izboru, neke ekipe kuhale su tijekom cijelog dana na samom Brcu, dok neke dio priprema obave u svojim domovima. Gotova jela ocjenjivao je stručni žiri, koji je proglasio najbolje u pojedinim kategorijama. Jela su degustirali brojni posjetitelji, kojih nikada ne nedostaje. Broj članova u pojedinoj ekipi nije određen pa se tako može zaključiti da posebnih propozicija nema, a potrebno je bilo imati želju za kuhanjem, druženjem i dobrom zabavom.
Predsjednik Udruge o boba, Vlado Perišin, kaže da je ove godine sve puno kao nikada do sada.
- Radio se od bob s junetinom, tripicama, s bakalarom. Zatim bob lešo, sa sipom, s janjetinom, s pužima.
Od jutros se kuhalo u bronzinima. Ove godine stručni žiri je ocjenjivao sve detalje, a među ostalima, bio je tu i Pažanin. Prednost pri ocjenjivanu svakako ima ukus, ali i način kako se servira na pijat. Stiglo je puno furešti, oni to ne mogu zamislit da se ljudi ovako vesele ispred kuća - kazao nam je Perišin.
[fb_pe url="https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/452620488492559/" bottom="30"]
Ante Tešija stigao je iz Ogorja Gornjeg:
- Spremali smo lignju, plodove mora s bobom i to na seljački: luk zapržit, sve dodat i varit i dobro. Imaju neke trave koje beremo u Ogorju i koje su afrodizijak!
Poznati kaštelanski kuhar Nikola Tomić kazao je da se ove godine dogodilo puno novih stvari na Fešti o boba i da se vidi da su ljudi u Kaštelima zainteresirani za ovaj događaj. "Bob je u Kaštelima doma" - kazao je Tomić.
Nagrade:
Najbolja muška ekipa: Marenduri
Najbolje ženska ekipa: Pozitiva
5. mjesto: Marija Rapaić (Trišnja)
4. mjesto: Tina Runtić (Sipa i bob)
3. mjesto: OPG Vučica (Bob sa spužima)
2. mjesto: Bijači (Bob s pršutom i manistrom)
1. mjesto: Dubravka Delić Britvić (pašticada s bobom i makarunima)
Pobjednica Dubravka Delić Britvić dolazi iz Kaštel Kambelovca. Prvi se put natjecala i odnijela je uvjerljivu pobjedu s 360 bodova.
- Moji su držali restoran i hranili 1100 ljudi dnevno. Jelo smo prijateljice i ja spremale tri puna dana. U pašticadu ne idu nikakvi posebni začini, a na kraju ide krokanat. Pobjeda ide na spomen mome ocu - otkrila je pobjednica.
[fb_pe url="https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/452667105154564/?t=1261" bottom="30"]
Na kraju ćemo citirati pjesmu o bobu koju je izrecitirao kaštelanski profesor povijesti Ivan Carev. Pjesmu je prije 160 godina napisao njegov pradjed:
"Oj, bobe moj dragi
Slatkoga si voja
Željan te ja čekam
Hrana su najbolja"