Kozja sirutka je tekućina koja ostaje nakon procesa sirenja mlijeka. Tijekom ovog postupka mlijeko se odvaja na čvrstu tvar (skutu) i tekuću tvar (sirutku). Kozja sirutka, bilo u svom prirodnom obliku ili kao dodatak prehrani, postala je neizostavna namirnica među osobama koje usvajaju zdrav način života.
Zdravstvene prednosti kozje sirutke
Brojna istraživanja potvrdila su da kozja sirutka može pomoći u mršavljenju, poboljšati probavu, ojačati kosti te se preporučuje i osobama s dijabetesom tipa 2, piše Krstarica.
Također, mogu je konzumirati i osobe s alergijama, uključujući i djecu. Mala djeca često su alergična ili intolerantna na kravlje mlijeko zbog prisutnosti kazeinskog proteina. Za razliku od kravljeg mlijeka, kozje mlijeko sadrži minimalnu količinu ovog proteina, što ga čini lakše probavljivim za većinu ljudi.
Kako konzumirati kozju sirutku?
Preporučena dnevna količina ovisi o individualnim ciljevima, no optimalna doza je pola litre dnevno. Najbolji učinak postiže se ako se pije ujutro, na prazan želudac. Sportašima i osobama koje redovito vježbaju kozja sirutka se preporučuje i nakon treninga.
Važno je napomenuti da osobe s bubrežnim problemima ne bi smjele pretjerivati s unosom kozje sirutke zbog visokog sadržaja proteina.
Kozja sirutka u narodnoj medicini
Kozja sirutka koristi se u narodnoj medicini već stoljećima. Hipokrat ju je preporučivao za jačanje imuniteta i protiv iscrpljenosti. Danas se konzumacija kozje sirutke savjetuje osobama s različitim zdravstvenim stanjima, poput bolesti jetre. Iako ne može jamčiti izlječenje, njezina konzumacija može pozitivno utjecati na proces ozdravljenja.
Kozja sirutka i zdravlje pluća
Iako se konzumacija kozje sirutke tijekom šest tjedana može koristiti za ublažavanje problema s otežanim disanjem, ona ne može značajno poboljšati funkciju pluća i kvalitetu života osoba koje boluju od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB). Dakle, iako kozja sirutka pomaže u čišćenju pluća, nije dovoljno učinkovita za potpuno izlječenje bolesti pluća.
Kozja sirutka i zdravlje jetre
Kozja sirutka se često koristi i kao prirodni čistač jetre. Osobama s masnom jetrom preporučuje se konzumacija dviju čaša kozje sirutke ujutro, dva sata prije doručka. Međutim, važno je naglasiti da sama konzumacija sirutke neće riješiti problem – potrebno je i prilagoditi prehranu, smanjiti unos prerađene i masne hrane te povećati unos proteina. Također, ne preporučuje se konzumacija kozje sirutke dulje od dva tjedna u kontinuitetu.
Kozja sirutka sve je popularnija kao prirodni dodatak prehrani zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi, ali ju je važno koristiti odgovorno i u skladu s vlastitim zdravstvenim stanjem.