Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

OPREZ! Mogući kancerogen u popularnim proizvodima

Poznati nutricionist objasnio što to znači
D.D. / Foto: Ilustracija2. srpnja 2023. 09:18
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Vodeće svjetsko zdravstveno tijelo sljedećeg će mjeseca proglasiti jedan od najčešćih umjetnih zaslađivača na svijetu mogućim uzročnikom raka, objavila je u četvrtak britanska agencija Reuters pozivajući se na dva izvora koja su upoznata s procesom. Više o umjetnim zaslađivačima u Novom danu govorio je nutricionist Nenad Bratković.

Aspartam se koristi u nizu popularnih proizvoda od Coca-Colinih dijetalnih gaziranih pića do Marsovih Extra žvakaćih guma i nekih Snapple pića. Bratković kaže da aspartam kaže da treba reći što znači oznaka potencijalno kancerogen. “To ne znači da je definitivno kancerogen jer na tom popisu imamo i druge stvari poput izlaganja zračenju mobitela. To znači da postoji uvjerljivi dokazi na eksperimentalnim životinjama, ali nedovoljni na ljudima, što je dosta važno naglasiti”, kaže nutricionist.

Naglašava i da doza čini otrov.

Kada govorimo o šećeru, na pitanje je li nam on uopće nutritivno potreban kao namirnica, Bratković kaže da su preporuke nutricionista da ga se treba izbjegavati. “Potrebno je minimalizirati unos dodanog šećera. Šećer kao dio prisutnog šećera kojeg nalazimo u voću i u škrobastom povrću naravno da je potreban tijelu i našoj fiziologiji. Ali bitno je izbjegavati dodani šećer i visokoprocesuirane proizvode”, kaže Bratković.

Takav šećer, ističe nutricionist, nalazi se u nekim pićima i slatkišima te nam tijekom konzumacije uzrokuju ugodu, no mogu izazivati čitav niz metaboličkih i zdravstvenih smetnji.

Kaže da ljudi imaju centar za ugodu i da kao kod pušenja, stvori se uvjet da tijelo stvori fiziološku potrebu za šećerom kad ga prestane konzumirati.

“Šećer definitivno okida takve epizode i mi smo fiziološki takav model da volimo ići u te šećerne krize. To ne znači da se ne trebamo osvjestiti i reći da jesti cjelovitu hranu i smanjimo unos procesuirane hrane. Tako ćemo biti manje izloženi aspartamu i umjetnim sladilima, općenito aditivima, dodanim šećerima i procesuiranim mastima odnosno transmastima”, kaže Bratković.

“Treba smanjiti unos dodanih šećera”

Kaže da je baza prehrane danas gotova, procesuirana hrana.

“Doista ljudi danas zbog dinamike života, komfortne zone i nekako inercije jako rijetko kuhaju. Misle ili se uvjeravaju da nemaju vremena za kuhati. Jede se gotova hrana iz restorana brze prehrane ili se hranimo po pekarama. To je masovna pojava i to se moramo osvjestiti i mijenjati u svakodnevici”, kaže Bratković.

Nutricionist kaže kako bi cilj trebao biti smanjiti podražajnost na šećere. “Kada koristimo šećere, primjerice pri primemi kolača postoje trikovi kako ih smanjiti. Recimo, kad radite palačinke koristite zrelu bananu pa ćete dobiti prirodno prisutan šećer. Naravno bananu ne možete stavljati u kavu”, rekao je Bratković.

Praksa pokazuje da se može bez šećera u kavi, kaže Bratković.

Dodaje da svakako treba smanjiti unos dodanih šećera na način da radimo male promjene kroz obrok.

Kaže da djeci ne bi oduzeo čokoladu. “Sadržaj šećera se u takvim proizvodima se drastično promjenio”, kaže Bratković i dodaje do te mjere da nam se promjenila podražajnost na šećer pa su nam obična mliječna čokolada ili crna čokolada manje slatke.

Kaže da nutricionisti prvenstveno služe na prevenciji bolesti, ali da se nažalost ljudi najčešće jave kad se bolest već dogodi odnosno onda kad prehrana može biti moćnih alata za smanjenje tegoba. “Ali doista postoji potreba za eduakcijom šire populacije ljudi da nam je energetski uznos preveliki, a kretanje premalo”, kaže Bratković i dodaje da često ljudi bivaju zbunjeni, piše N1.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
9
min
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
Mladež HDZ-a Split razveselila djecu Maestrala povodom svetog Nikole
21
min
Mladež HDZ-a Split razveselila djecu Maestrala povodom svetog Nikole
Majstor čokolatijer otkrio koja je najveća pogreška kod otapanja čokolade
34
min
Majstor čokolatijer otkrio koja je najveća pogreška kod otapanja čokolade
Hribar oborio hrvatski rekord i izborio finale Europskog prvenstva
47
min
Hribar oborio hrvatski rekord i izborio finale Europskog prvenstva
Preminuo legendarni "zlikovac"
1
sat
Preminuo legendarni "zlikovac"
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    4. prosinca 2025. 22:26
  • Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    5. prosinca 2025. 02:13
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.