Općina Pučišća odbila poznatoj lingvistici Luciji Puljak dodijeliti nagradu za životno djelo

Vijećnici koji su glasali protiv su se općenito složili kako je sve što je napravila "ionako bio njen posao"

Nezavisna lista Općinskog vijeća Pučišća objavila je u nedjelju izvješće s održane sjednice Općinskog vijeća.


Posebno je obrađena posljednja točka dnevnog reda na kojoj se glasovalo o prijedlozima za dodjelu javnih priznanja općine Pučišća. Članovi ove liste razočarani su što Lucija Puljak nije dobila nagradu Općine Pučišća za životno djelo.

Lucija Puljak doktorica je znanosti iz područja lingvistike. Cijeli radni vijek provela je u obrazovanju nastojeći kod mladih osvijestiti zavičajne posebnosti, koje predstavljaju velik ekonomski potencijal.

Lucija Puljak

Objavu ove Nezavisne liste prenosimo u cijelosti:

“Ovo nam je izvješće do sad bilo najteže složiti. Samo tri točke dnevnog reda, ali zato puno gorčine na kraju sjednice. Već smo se odavno navikli kako sve funkcionira, al vječni smo optimisti pa računamo da se neke stvari ipak neće svoditi na osobne obračune, ali smo još jednom pogriješili. No, krenimo ispočetka, s odgovorima na pitanja i nekim ključnim točkama sjednice.

(1) Turističko vijeće, koje će biti formirano 26.10., trebalo bi razmotriti mogućnost smanjivanja turističkog razreda općine Pučišća, ako procijene da je više prednosti nego mana tog postupka.(2) Komunalni vezovi nisu u nadležnosti općine, pa se oni koji svoj vez uredno plaćaju, a nemaju se gdje vezati, prvo moraju žaliti koncesionaru, a potom (ili istovremeno) i lučkoj upravi. Problem bi trebao biti riješen kad novi mostovi dobiju uporabnu dozvolu, a ne zna se kad bi to moglo biti, jer je za to odgovorna lučka uprava. Također, tada postoji i mogućnost smanjenja broja komunalnih vezova na novim mostovima u odnosu na broj prije, ali načelnik smatra da do toga najvjerojatnije neće doći.

(3) Što se tiče zatvaranja prometa do lanterne, planira se ponovo postavljanje stupića s ključem kojeg će imati novi koncesionari, vatrogasci, hitna pomoć i općina.(4) Planira se skoro povećanje komunalnog doprinosa koji sada iznosi 0,12kn po metru kvadratnom, kao i uvođenje plaćanja nekih drugih usluga koje se do sad nisu plaćale, uglavnom vezane uz groblje i mrtvačnicu.

(5) Posljednja točka dnevnog reda bila je glasanje o prijedlozima za dodjelu javnih priznanja općine Pučišća. Pristigla su 4 prijedloga, jedan za g. Vlahovića (počasni građanin), a tri za gđu. Puljak (životno djelo). Gospodin Vlahović jednoglasno je i zasluženo proglašen počasnim građaninom Pučišća, dok je kod ostala tri prijedloga odlučeno da gospođa Puljak ne zaslužuje dobiti nagradu općine Pučišća za životno djelo, s 2 glasa za, 2 glasa suzdržana i 5 glasova protiv. Vijećnici koji su glasali protiv su se općenito složili kako je sve što je napravila “ionako bio njen posao”, a kad smo povukli paralelu s gospodinom Vlahovićem na kojeg se onda može primijeniti ista logika, rečeno nam je kako se zahvaljujući njemu čulo za Pučišća u svijetu. Mi vas pitamo – koliko je drugih bračkih ili općenito hrvatskih ravnatelja izdalo knjiga o svom zavičaju, koliko ih je koji su u svoje knjige uključili i svoje učenike koji su tako stekli neprocjenjivo znanje i iskustvo? Koliko ih je zahvaljujući kojima se neka ulica u stranoj državi zove po rodnom otoku, zavičaju? Koliko ih je uspješno napisalo i provelo toliko (međunarodnih) projekata, u tako maloj sredini? Koliko ih još njeguje i razvija vlastiti dijalekt i čuva ga od zaborava, prenoseći ga marljivo na toliko naraštaja? Koliko ih je napisalo udžbenike koji se koriste u školama diljem Hrvatske? Koliko ih je kreiralo pravilnike po kojima se naša djeca školuju? Koliko h je dobilo saborska priznanja i orden predsjednika francuske vlade? Očito mnogi, jer – “to im je ionako posao”. Da, tko radi, taj i griješi, pa će se naći pojedinci s raznoraznim primjedbama za svačiji rad, pa tako i njezin, no na kraju dana, kada se na vagu stave sva postignuća s jedne, a propusti s druge strane, vjerujemo da vaga nadmoćno pada na prvu stranu. Znamo da gospođi Puljak ova jedna nagrada neće nedostajati niti će na ikoji način obezvrijediti njenu zaista fascinantnu karijeru, ali se nadamo i da se neće zapitati je li se zaista isplatilo odbiti sve silne ponude za rad van ove naše male uskogrudne sredine.”

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime