Do početka ove godine privatni iznajmljivači soba, stanova i apartmana godišnje su po krevetu plaćali po 300 kuna paušalnog poreza na dohodak. Od 1. siječnja 2019. godine taj porez se povećao. Novi Zakon ostavlja mogućnost raspona naplate od 150 kuna do 1.500 kuna po krevetu, a odluku o tome hoće li se porez povećavati i za koliko moraju samostalno donijeti jedinice lokalne samouprave do kraja siječnja. Ukoliko to ne učine u roku, iznajmljivači na njihovu području će automatizmom plaćati 750 kuna paušalnog poreza po krevetu, piše Ferata.hr.

Na svojoj 11. sjednici održanoj 20. prosinca 2018. godine, vijećnici Općine Dicmo izglasali su odluku da paušal ostaje isti kao i do sada – 300 kuna po krevetu. Načelnik Ivan Maretić kaže kako, obzirom na sve činjenice i turističke pokazatelje, nisu dvojili kako će postupiti po ovom pitanju.

– Općinsko vijeće je većinom glasova prihvatilo moj prijedlog da paušalni porez po krevetu za iznajmljivače s područja Općine Dicmo ostane kao do sada. Mislim da je ovo jedna prihvatljiva cijena, koja će zasigurno potaknuti i ostale s našeg područja da se uključe u turističku djelatnost, stvarajući vrlo dobru turističku ponudu, uključujući i izgradnju bazena. Taj optimizam baziramo na činjenici kako poslijednji turistički pokazatelji ukazuju na značajan porast, kada su u pitanju turistički dolasci i noćenja na području naše općine. Gledajući sve to, turizam je značajan faktor razvoja Općine Dicmo, kazao je Maretić za Ferata.hr.

Prema podatcima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima, na području Općine Dicmo je 29 iznajmljivača soba sa 194 kreveta. U prošloj godini bilo je deset novih iznajmljivača kreveta. I ostali statistički pokazatelji ukazuju na značaj porast dolazaka i noćenja .Tako je na području Općine Dicmo prošle godine ostvareno 1.195 dolazaka i 10.782 noćenja. Gledajući 2017. godinu u dolascima to je povećanje za 33,97 posto, a noćenja je više za čak 44,79 posto.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime