Okrugli stol: 25. obljetnica miniranja i obnove brane HE Peruća

Branu HE Peruča, taj u novijoj povijesti nezabilježeni zločinački čin, minirala je 28. siječnja 1993. godine u 10 sati 48 minuta i 55 sekundi bivša Jugoslavenska armija s ciljem izazivanja katastrofalnih poplava i uništenja gradova i naselja nizvodno od brane

U ponedjeljak 9. travnja u 10 sati u Knjižnici HAZU u Zagrebu održat će se okrugli stol kojeg zajedno organiziraju Znanstveno vijeće za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU i HRO CIGRÉ povodom dvadeset pete obljetnice miniranja i obnove brane i strojarnice HE Peruča.


Predavači su Marin Vilović, Zvonimir Sever, Ivan Vrca.

Sukladno praksi uvriježenoj u posljednjih nekoliko godina, Znanstveno vijeće za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU i HRO CIGRÉ nastavljaju suradnju organiziranjem stručnih rasprava.

Branu HE Peruča, taj u novijoj povijesti nezabilježeni zločinački čin, minirala je 28. siječnja 1993. godine u 10 sati 48 minuta i 55 sekundi bivša Jugoslavenska armija s ciljem izazivanja katastrofalnih poplava i uništenja gradova i naselja nizvodno od brane. Naime, u trenutku miniranja vodostaj u jezeru bio je na maksimalnoj koti 356,20 m.n.v. Točno vrijeme aktiviranja eksploziva zabilježile su seizmičke postaje. Rezultati seizmograma pokazali su da je eksploziv aktiviran u vremenskom intervalu od oko 10 s, aktivirano je 10 – 20 t TNT, a energija eksplozije odgovarala je energiji potresa magnitude M=2,4. No znanje i iskustvo graditelja spriječilo je krajnje namjere zločinaca; brana je teško oštećena, ali planirane katastrofalne poplave se nisu dogodile. U ožujku 1994. nakon što je agresor protjeran i oslobođen dio teritorija započeli su radovi na obnovi brane, a 1995. održana je međunarodna konferencija o obnovi brane HE Peruča.

Prisutnima se pruža izuzetna prilika da se direktno od sudionika upoznaju s tim događajem. Nakon izlaganja biti će prikazan kratki film.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0