U Gradskoj knjižnici “Don Mihovil Pavlinović” u Imotskom održano je predavanje o važnosti ranoga otkrivanja dijabetesa kod djece i adolescenata. Predavač je bio prof. dr. sc. Veselin Škrabić, pedijatar endokrinolog. Domaćin, imotski pedijatar dr. Vice Čikeš, pozdravio je prisutne te je zahvalio dr. Škrabiću na dolasku. Naglasio je važnost educiranja i inforrmiranja o ovoj temi.

Dr. Škrabić istaknuo je kako se u kampanji za rano otkrivanje dijabetesa u djece poruke upućuju roditeljima, starateljima, nastavnicima, odgajateljima, ali i medicinskom osoblju.

– Roditelji povišenu vrijednost šećera u krvi mogu prepoznati ako dijete učestalije mokri i pije više nego inače, a u tim se slučajevima trebaju obratiti liječniku – rekao je. Poseban naglasak stavio je na smanjenje pojavnosti metaboličkog urušaja – tzv. dijabetičke ketoacidoze (DKA), zaključivši kako u njezinom prepoznavanju i prevenciji jednu od ključnih uloga ima javna kampanja – edukacija javnosti putem radija, televizije, novina, portala, postera i brošura.

Predavanje je organizirano u sklopu kampanje za rano otkrivanje dijabetesa u djece koju provodi KBC Split, Klinika za dječje bolesti i Zavod za endokrinologiju i neurologiju.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime