Od 20. srpnja do 3. kolovoza u Veloj Luci se održao 1. Malonogometni memorijalni turnir Mateo Jukica. Riječ je o turniru posvećenom 25-godišnjem mladiću koji je svoj život izgubio 14. studenog 2018. na cesti između Vele Luke i Blata na Korčuli. Ideja da se organizira turnir njemu u sjećanje potekla je od njegovih bliskih prijatelja. Popričali smo sa Srećkom Vuletićem, najboljim Mateovim prijateljem.

– U prvom redu turnir je bio humanitarnog karaktera, a sav novac od zarade ove godine ide neprofitabilnim udrugama, prvenstveno Ligi protiv raka i Udruzi „Cvitić“, djeci s posebnim potrebama. Određena suma novca donirat će se oboljelom dječaku iz Korčule. Zadovoljni smo odazivom publike, svake večeri je bilo preko tisuću i petsto ljudi. Na poziv su se odazvale i hrvatske rukometne legende predvođene Nikšom Kalebom, Perom Metličićem kao kapetanom, koji su odigrali revijalnu utakmicu protiv rukometnog kluba “Korčula”.

Neposredno prije finala, u popodnevnim satima, u Vela Luku je uplovio ratni brod.

Naime, Mateo je služio vojsku u Hrvatskoj ratnoj mornarici. (op.a.)

Prije finala dogovoren je dolazak HRM-a koja bi odigrala utakmicu protiv malonogometnog kluba Čavoglave za koje je Mateo igrao dok je služio vojsku u Splitu. Ta utakmica završila je remijem 2:2

– Najteže je bilo početi jer teren je bio u jako lošem stanju, praktički od kad se napravio, prije 50-ak godina, tu se nije ništa ulagalo. Počeli smo nas nekoliko prijatelja kasnije nam se pridružilo još ljudi, u samo igralište uložili smo nekih pedesetak tisuća kuna, simbolično smo odabrali teren za nogomet jer je Mateo volio nogomet još od djetinjstva – kaže nam Vuletić.

Ove godine osim ekipa otoka Korčule, pridružile su se još četiri. A planovi su da turnir obuhvati veće dijelove Dalmacije, dogodine je već dogovorena utakmica koji će odigrati veterani splitskog Hajduka protiv veterana velolučkog kluba Hajduk 1932.

– Mi smo turnir simbolično otvorili pjesmom klape Proizd „Žuta ruža“, koju je Mateo tog dana u više navrata zapjevao. Nakon toga zapalili smo 26 baklji s obzirom da je imao 26 godina, te minutom šutnje – nadodaje Vuletić.

U borbu za prvi pehar ovog turnira natjecali su se Caffe bar „Kocka“ i momčad „Trstenik/Ožujsko. Na poluvrijeme sa minimalnim vodstvom iz 14.minute, (Marko Andreis) otišla je ekipa „Trstenik/Ožujsko. Rezultat se nije promijenio sve do 39 te minute pogotkom Marija Stojana i na koncu kada se remi već nazirao, 5 sekundi prije kraja igrač „Caffe bar Kocka“ je postigao pogodak za preokret i time pehar donio svom timu.Treće mjesto zauzela je momčad „Caffe bar Lido“ iz Blata, koja je tu utakmicu igrala protiv MNBK „Mali Učijak“, rezultatom 6:4. Najbolji strijelac turnira bio je Petar Bikić s 13 golova. (CB Lido).