ODAHNUT ĆE PRIRODA, ALI I VATROGASCI Stižu višednevne obilne kiše i ne vidi im se kraj…

Iako stabilne vremenske prilike idu na ruku mnogima, prava kiša već odavno nije pala. Vegetacija je u fazi intenzivnog buđenja i bujanja, pa su joj u ovoj fazi oborine prijeko potrebne

Prvi dan vikenda protekao je u znaku sunčanog i toplog proljetnog vremena. U ranim popodnevnim satima najviše dnevne temperature zraka u Dalmaciji bile su od 17 do 23 Celzijeva stupnja. Najtopliji dio Dalmacije bila je Zagora, a malo svježije je bilo na vanjskim otocima i zbog još uvijek niskih temperatura mora.


Nedjelja donosi nastavak sunčanog i toplog vremena. Temperature će u najtoplijem dijelu dana biti većinom od 19 do 24°C, iako postoji mogućnost da na kninskom području bude do vrlo toplih 25 stupnjeva. Noću tiho, danju će zapuhati umjeren vjetar zapadnih smjerova koji nad otvorenim morem može biti pojačan.

Toplo do vrlo toplo i sunčano bit će u ponedjeljak i utorak. Dok će u ponedjeljak puhati slab dnevni vjetar, u utorak će zapuhati slabo jugo. Bit će to uvod u promjenu vremena.

Iako stabilne vremenske prilike idu na ruku mnogima, prava kiša već odavno nije pala. Vegetacija je u fazi intenzivnog buđenja i bujanja, pa su joj u ovoj fazi oborine prijeko potrebne. Zbog višetjednog suhog vremena zaredali su požari koji su osobito česti u Zagori. Brojna vatrogasna društva već su na izmaku snaga zbog broja požara koji je već sada u nekim društvima veći nego što je uobičajeno kroz cijelu godinu. Za vatrogasce, prirodu, ali i HEP imamo dobre vijesti. Prognostički materijal sa sve većom dozom sigurnosti sve više upućuje na povećanu mogućnost nastupanja višednevnog razdoblja vrlo nestabilnog vremena s čestom kišom koja će povremeno biti i obilna.

Već u srijedu bit će promjenjivije, a malo kiše past će uglavnom navečer. Jugo će biti umjereno do jako. Zadržat će se toplo, najviše dnevne temperature od 16 do 21°C.

U četvrtak i petak umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Pri tom će kiša biti obilnija u petak kada će mjestimice pasti preko 30 litara po kvadratnom metru. U četvrtak jako jugo s olujnim udarima, u petak vrlo jako s olujnim do orkanskim udarima, a jugo će ponegdje okrenuti na lebić. Temperature većinom od 13 do 19°C.

U dane nadolazećeg vikenda promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, ali će i dalje biti povremene i kiše. Puhat će lebić ili vjetar zapadnih smjerova i bit će malo svježije. Čini se da će nestabilno zadržati i u tjednu iza.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime