Premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici vlade najavio je da će se ublažavanje mjera odvijati u tri faze

Prva faza počinje u ponedjeljak 27. travnja – Omogućit će se rad svim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine osim onih koji posluju unutar centara. Omogućit će se rad svima koji rade uslužne djelatnosti osim onih gdje je blizak kontakt.

Treće, uvode se javne gradske i prigradske linije. Omogućuje se rad knjižnica, muzeja. Omogućuju se treninzi sportaša u najvišem rangu natjecanja. Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

U drugoj fazi (4. svibnja) omogućit će se rad zdravstvenog sustava u punom opsegu, kao i rad privatnim zdravstvenim. Omogućit će se i rad uslužnim djelatnostima gdje se ostvaruje bliski kontakt, ali uz posebne mjere. To znači da će moći raditi frizeri, kozmetičari.U trećoj fazi (11. svibnja) omogućit će okupljanja do deset ljudi, omogućit će se rad trgovačkih centara, omogućit će se rad predškolskih ustanova i škole od 1. do 4. razreda. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata, ali samo na vanjskom prostoru. Otvorit će se nacionalni parkovi…

Najavio je da će Zavod za javno zdravstvo izraditi posebne upute o nošenju maski i zaštitne opreme. Osobama starije životne dobi i kroničnim bolesnicima preporučuje se da ostanu kod kuće. HZJZ će izraditi preporuke i upute o dvosmjenskom radu u trgovinama, o poljoprivrednim poslovima i o zadržavanju u zatvorenim prostorima.

Premijer je naglasio da se nastavlja zabrana javnih okupljanja.

“Najugroženiji su sugrađani starije dobi. Preporučuje se tim osobama, osobama s kroničnim bolestima, da ostanu kod kuće. Oni su najosjetljiviji. HZJZ će sa Stožerom izraditi preporuke koje će se odnosniti na radno vrijeme u trgovinama, zadržavanje u zatvorenim prostorijama”, – kazao je Plenković.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime