Epidemiolozi pucaju po šavovima, zbog čega od ministra zdravstva Vilija Beroša traže da ih oslobode nekih, kako kažu, neepidemioloških zadaća.

Predlažu Stožeru nova rješenja u borbi s korona virusom. Traže da se brojevi dežurnih županijskih epidemiologa, koji se stalno vrte po TV ekranima, maknu i da se ponovno uvede broj 113, na kojem bi građani mogli dobivati informacije.

Epidemiologe hitno treba osloboditi davanja liječničkih savjeta pacijentima s tegobama, poručuju Berošu iz Hrvatskog epidemiološkog društva, pišu 24 sata.

Imaju ukupno 11 zahtjeva, odnosno prijedloga, pa tako nude i novi model za upućivanje u samoizolaciju. U nju bi, smatraju, trebalo stavljati samo kontakte ako su iz strateških djelatnosti – zdravstvene djelatnike i osobe koje rade u staračkim domovima, a za sve ostale dovoljno bi bilo odgovorno ponašanje uz poštovanje epidemioloških preporuka. I svi bi zavodi javnog zdravstva, kažu epidemiolozi, trebali imati aparate za testiranje.

– Još nemamo odgovor iz ministarstva, sastanak je bio u petak, ministar je pomno saslušao sve naše prijedloge i neke operativne zadaće je već na sastanku suradnicima dao, a sad čekamo. Nešto se može odmah riješiti, primjerice da se maknu naši brojevi. Taman krenem nešto raditi, a onda me prekine poziv i ne mogu se koncentrirati na epidemiološki rad. Na broju 113 građani bi mogli dobiti upute i odgovore na pitanja poput ‘mogu li se testirati jer se moram vratiti u Njemačku?’ i slično – kaže predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva dr. Miroslav Venus.

O ljudima koji idu na testiranja radi potrebe dijagnostičkih pretraga ili zahvata brigu trebaju voditi njihovi liječnici, jer to nije zaraza, dodaje. Liječnici obiteljske i hitne medicine moraju odgovarati na upite o zdravstvenim tegobama, zaključuje, a ne da se naziva epidemiologe.

Ministar Beroš prokomentirao je zahtjeve premorenih epidemiologa napominjući da su svi oni utemeljeni i da će za desetak dana biti organiziran sastanak na kojem bi se trebalo pronaći rješenja.

A ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak odgovorio je kako su brojevi epidemiologa objavljeni jer ih ljudi nisu mogli dobiti kad su im bili potrebni.

– Htjeli smo pomoći ljudima, ali uklonit ćemo uskoro te brojeve i ponovno aktivirati 113 – rekao je Capak, reaktivaciju jedinstvenog broja najavivši za sutra, pišu 24 sata.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime