Lika i Gorski kotar grcaju pod metrima snijega, a zbog teške situacije sa snježnim oborinama u pomoć je pozvana i vojska. Dalmacija zasad nema problema sa snijegom, ali je snježni pokrivač prilično visok u najvišim planinama. Preko metar snijega mjeri se u višim predjelima Kamešnice, Dinare i Biokova.

Dok je subota donijela temperature zraka ispod nule gotovo cijeloj unutrašnjosti zemlje, u Dalmaciji se mogao osjetiti dah nadolazećeg proljeća jer su temperature zraka ponegdje rasle do čak 18 stupnjeva.

Sunčan dan neki su iskoristili za šetnju uz more, a neki za izlet u planinska područja. Sve popularnije zimsko izletište Dalmatinaca postaje Vaganj, a među izletnicima prednjače Splićani.

Vaganj je planinski prijevoj u Bosni i Hercegovini. Nalazi se na planini Kamešnici, na nadmorskoj visini od 1173 metra. Preko prijevoja vodi cesta između Livna i Sinja u Hrvatskoj koja predstavlja najkraću cestovnu poveznicu između Dalmacije na zapadu i Bosne na istoku. Inače, 11. prosinca prošle godine ovaj je granični prijelaz otvoren privremeni međunarodni promet putnika.

Lijepo vrijeme, ali i ne tako davno otvaranje graničnog prijelaza na Bilom Brigu, izmamilo je ljude u prirodu.

Split je od Vagnja udaljen svega 40-45 minuta vožnje pa ne bi trebalo čuditi da ova lokacija vrlo brzo postane novo najbliže i najomiljenije skijalište Splićana, ako se urede skijaške staze i popratni sadržaji.

U priloženoj fotogaleriji možete vidjeti nekoliko fotografija snježnih sjevernih padina Mosora te pravi zimski ambijent na Vagnju.