NOVI ŠOK ZA VOZAČE Na cesti u Zagori osvanula vrlo sofisticirana kamera, ne postoji upozorenje na snimanje!

Doznajemo da je postavljen prilično sofisticiran uređaj Mobotix M16 u čijem tvorničkom opisu, među ostalim, stoji da ima sposobnost prepoznavanja osobe po licu


Prekjučer je na državnoj cesti kroz Dicmo, u blizini caffe bara Granada, osvanula kamera. Novost je to koja je ponajviše zainteresirala vozače, javilo nam se nekoliko čitatelja s upitom o kakvoj kameri se radi.


 

Doznajemo da je postavljen prilično sofisticiran uređaj Mobotix M16 koncerna Konica Minolta u čijem tvorničkom opisu, među ostalim, stoji da ima sposobnost prepoznavanja osobe po licu, čak i procjene nečijeg raspoloženja. U specifikacijama uređaja se navodi i da sadrži termo senzore, što znači da može izmjeriti nečiju tjelesnu temperaturu.

Policija: Kamera nije naša

Obratili smo se PU splitsko-dalmatinskoj. Izvijestili su nas da se ne radi o mjernom uređaju koji se odnosi na rad policije te su nas za dodatne informacije uputili na Hrvatske ceste.

U Hrvatskim cestama su za Dalmacija Danas istaknuli da u cilju zaštite državnih cesta i sigurnosti sudionika u prometu na cestama provode povremena mjerenja radi praćenja prometnog opterećenja i prometnih tokova na državnim cestama, sve sukladno članku 82. stavak 3. alineja 5. i 7. Zakona o cestama.

Hrvatske ceste: Ne prikupljaju se niti pohranjuju osobni podaci

“Za prikupljanje i obradu relevantnih podataka o prometnom opterećenju određene dionice državne ceste koriste se mjerni uređaji i oprema koji se dijelom nalaze na dostavljenim fotografijama.Tijekom provedbe mjerenja i obrade podataka o izmjerenim prometnim opterećenjima ceste ne prikupljaju se niti pohranjuju osobni podaci o korisnicima ceste, nego se prikupljaju, obrađuju i pohranjuju podaci o izmjerenim prometnim opterećenjima na određenoj dionici državne ceste, koji se koriste za održavanje i zaštitu državnih cesta”, kazala nam je Tamara Paić, glasnogovornica Hrvatskih cesta.

Nakon što vozači mogu odahnuti jer se ne radi o još jednoj nadzornoj kameri zbog koje mogu eventualno biti kažnjeni, postoji i drugi problem. Vozači bivaju snimljeni ovom kamerom bez da ih je itko na to na bilo koji način upozorio.Sudionici u prometu se snimaju – bez znanja!

Naime, mjesto, odnosno okolica ove kamere, nisu obilježeni odgovarajućim prometnim znakom koji vozače upozorava da je dionica pod video nadzorom, bez obzira o kakvoj vrsti snimanja je riječ.

S obzirom na opravdanu sumnju da se time krši Opća uredba o zaštiti podataka, Hrvatskim cestama smo poslali dodatni upit te mišljenje zatražili od Agencije za zaštitu osobnih podataka. Kako odgovore nismo zaprimili do trenutka objave ovog teksta, objavit ćemo ih naknadno.

Moja reakcija na članak je...
Vau
26
Haha
67
Hagić
22
Hmmm
31
Plač
20
Grrr
361
Molim?
55

4 KOMENTARI

  1. ..kakve veze ima opterećenje ceste i tjelesna tempertura ili moj izraz lica kad me boli trbuh pa ispuštam plinove ( ili se samo prenemažem dok slušam prorežimske radio-stanice) ??..

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime