U mjesecu koji je obilježio Agrokor, pitanje povjerenja Vladi i žestoki napadi SDP-a, HDZ bilježi pad potpore, ali potpora nije rasla SDP-u, dapače i oni su izgubili kod birača. Dobitnik mjeseca je Živi zid koji je postao treća politička opcija. Uz rejtinge stranaka, redovito istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar pokazuje i podržavaju li građani Vladine poteze, vjeruju li u održivost vladajuće koalicije te jesu li optimistični ili pesimistični kada je u pitanju smjer kojim Hrvatska ide.

Podrška HDZ-u i SDP-u sve manja, Živi zid sve jači

HDZ studeni završava kao prva politička opcija s potporom od 30,2%, no to je već četvrti mjesec kako ta stranka malo pomalo gubi potporu među biračima koja je trenutačno najmanja u godinu dana. SDP aferu oko Agrokora, ali i pitanje povjerenja Vladi na istom slučaju, nije kapitalizirao kod birača. Davor Bernardić može računati na potporu stranke kod 21,2% birača, odnosno to je najmanja potpora u godinu dana. Živi zid zato ima razloga za zadovoljstvo. Među biračima trenutačno uživaju 11,7% potpore i to im je najbolji rezultat od osnivanja. Most može računati na 7,5% potpore, malo bolje nego mjesec prije, ali daleko od 10% i veće potpore birača.

Stranke bez kojih se ne može

Stranka Milana Bandića 365 trenutačno može računati na potporu od 3,4%. HSU ima potporu od 2,7%, a IDS 2,4%. HSS trenutačno uživa potporu 2,2% birača, a HNS 2%. Pametno može računati na potporu od 1,8%, a stranka Promijenimo Hrvatsku od 1,4%. Reformisti Radimira Čačića su na 1% potpore birača. Ostale stranke trenutačno uživaju potporu od 3,5%. Nove stranke na političkoj sceni: GLAS ima potporu od 0,7%, a stranka Brune Esih Neovisno za Hrvatsku ima potporu od 0,4% birača. Neodlučnih je u ovom trenutku 9,1% birača.

Građani sve pesimističniji, ne vjeruju ni Vladi

Da Hrvatska ide u lošem smjeru misli 74% birača, njih 20% misli suprotno, a 6% ne zna. To je rast pesimizma iz mjeseca u mjesec, točnije, trenutačno vlada najveći pesimizam u posljednjih godinu dana.

Ni Vladinim potezima ne vjeruje većina birača, odnosno njih 62%, a vjeruje samo 29% birača, dok ne zna njih 9%. Ono čime u Banskim dvorima mogu biti zadovoljni jest činjenica da su zaustavili petomjesečni rast nezadovoljstva politikama premijera i ministara.

Koalicija sve čvršća

Vladajuća koalicija odradit će zajedno još 3 godine, smatra to 70 posto ispitanika i to je rast od svibnja kada je u opstanak vladajućih vjerovalo samo 32% ispitanika. Da će se koalicija raspasti i prije kraja mandata trenutačno misli 21% ispitanika, a ne zna njih 9%.

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 973 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0