Norvežani iz prve ruke došli učiti o primoštenskom turizmu

Primošten je Norvežanima jedna od top 5 turističkih destinacija

Stipe Petrina i zamjenik načelnika Jerko Prgin sa suradnicima, primili su u uredu načelnika predstavnike Kraljevine Norveške. Kako je Primošten, prema norveškim medijima, jedna od top 5 turističkih destinacija, inicijativu za održavanjem sastanka pokrenuli su upravo norvežani točnije je Kare Pettersen, zamjenik župana okruga Vestfold.


Pettersen već 12 godina ljetuje u Primoštenu te je sam svjedok njegovog razvoja.
Upravo iz tog razloga, budući je Vestfold regija koja je domaća ljetna destinacija brojnih norvežana, delegacija predvođena Kateom Pettersenom, u društvu Hansa Hildinga Honsvalla pročelnika za promet i prostorno uređenje županije i još 7 delegata, zastupnika predstavničkog tijela okruga (županije) Vestfold i pročelnika zaduženih za područje gospodarstva i turizma, posjetili su općinsku upravu i zatražili od načelnika Petrine i službenika, da im isti otkriju svoj model rada odnosno da podijele svoja pozitivna iskustva kako u upravljanju općinom tako i u vođenju turističke zajednice.

Između ostalog, Pettersen, zamjenik župana okruga Vestfold, kao živi svjedok razvoja Primoštena pod upravljanjem načelnika Petrine, naglasio je oduševljenje komunalnim rješenjima u općini, uređenju mjesta i prometa, popratnim sadržajima, uređenošću plaža i trudom koji je vidljiv na poboljšanju turističke ponude.

Da je Primošten, kod norvežana, izrazito popularna destinacija potvrđuje i činjenica da su brojne obitelji, umjesto privremenog smještaja u Primoštenu, odlučile imati nekretninu u svom vlasništvu. 2016. godine, u predjelu Rupe u Primoštenu, izgrađeno je čak šest zgrada s po četiri apartmana popularno nazvanih “norveške vile”, a ulice su nazvane “Ulica Kraljevine Norveške I i II”.Na sastanku u općini bilo je riječi o poreznom sustavu Republike Hrvatske, sredstvima koja ostaju na raspolaganju lokalnoj samoupravi, stranačkom sustavu, izazovima i problemima s kojima se općinska uprava predvođena nezavisnom političkom opcijom susreće u svom svakodnevnom radu ali i o gospodarskoj situaciji i utjecaju EU na život i rad građana Hrvatske.

Sastanku u općini nazočile su Ines Skorin, vijećnica Nezavisne liste Stipe Petrina u Općinskom vijeću Općine Primošten i Iris Ukić Kotarac, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Primošten.Zbog zapaženih rezultata i cjelokupnih uspjeha općine Primošten u turizmu, 2011. godine Stipi Petrina dodijeljena je prestižna međunarodna turistička nagrada za doprinos razvoju turizma – “PREMI PER IL TURISMO ALLA CARRIERA” (nagrada za životno djelo za turizam).
Nagrada je dodijeljena u talijanskom gradu Lecce, u okviru 47. Međunarodnog festivala turističkog filma, pod visokim pokroviteljstvom Girogija Naplitana, predsjednika Republike Italije.

Također, 2007. godine, Primošten je, u konkurenciji između 16000 mjesta i gradova jedini izvan Europske unije, za najuređeniju europsku turističku destinaciju, osvojio prestižno međunarodno priznanje Zlatni cvijet Europe 2007. godine.

Usto, 2008. godine Primošten je, po izboru gostiju, osvojio Međunarodno priznanje Zlatni Interstas za najgostoljubiviju europsku destinaciju.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime