Vlada i sindikati javnih službi uspješno su u utorak dovršili proces mirenja i dogovorili povećanje osnovice plaća za tri posto od 1. siječnja i dva posto od 1. rujna iduće godine, nakon čega su sindikati odustali od štrajka najavljenog za srijedu, 28. studenoga.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je novinarima da su uspješno završili proces mirenja. “Idemo s tri posto povećanja osnovice od 1. siječnja 2019. godine i dva posto od 1. rujna 2019.”, rekao je.

Marko Pavić

Dodao je kako će se za dodatnih dva posto povećanja trebati 150 milijuna kuna, što će se osigurati uštedama u proračunu. Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec izjavio je nakon završetka pregovora kako “ovime osam sindikata prekida sve aktivnosti na održavanju štrajka”.

Sutra će biti potpisan ugovor između Vlade i sindikata javnih službi. Odluka o prihvaćanju Vladine ponude o povećanju za “tri plus dva posto” nije bila unisona, ali time smo se donekle približili ispunjenju naših zahtjeva, rekao je Mihalinec.

Pavić je najavio da će se o povećanju osnovice popodne u 16 sati pregovarati i sa sindikatima državnih službi, kojima će se ponuditi isto što i javnim službama, javlja HRT.

Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić već je ranije rekao da će taj sindikat svejedno u štrajk, i to u 367 škola.

“Bez obzira na to što se dogovorilo, mirenje sa sindikatom Preporod Vlada je završila. Nama je ministar Pavić vrlo jasno rekao da je Vladina ponuda od 3% konačna i da o tome nema više nikakvih razgovora. Samo 15-ak minuta kasnije su ministri Pavić i Marić pred ostalih osam sindikata očito izišli s nečim što smatramo izuzetno nekorektnim od Vlade RH. To je i dodatan motiv zašto će članovi Preporoda u vrlo visokom postotku sutra od 11.55 do 12.55 biti u štrajku”, poručio je Stipić.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime