NIJE MIT Žene podnose bolesti lakše od muškaraca: Evo zbog čega

Ako ste se pitali zašto je to tako, donosimo odgovor


Nije samo u slučaju gripe i korone: Testosteron oslabljuje muški imunitet pa stručnjaci vjeruju da zato žene češće preživljavaju rak, organizam im bolje reagira na cjepiva i dulje žive od muškaraca


Žene imaju snažniji i agresivniji imunitet od muškaraca, a osim toga na njih bolje djeluju cjepiva i brojni lijekovi, tvrdi profesor Peter Johnson, voditelj klinike na britanskom Institutu za istraživanje raka, piše 24 sata.

Prema nedavnoj studiji Sveučilišta u Leedsu, muškarci mnogo češće umiru od malignog melanoma nego žene. Stručnjaci vjeruju da je tome uzrok testosteron, tzv. muški hormon.

Muški imunitet inače se slabije brani od kancerogenih stanica i ne uspijeva stopirati njihovo širenje u tijelu poput ženskog. To bi mogao biti razlog i zašto više umiru od melanoma.

– Maligni melanom osobito je povezan s imunitetom, a jedan od glavnih krivaca je spolni hormon muškaraca, testosteron. Zbog njega muškarci imaju više dlaka, četvrtaste brade, ali i slabiji imunitet – objašnjava profesor Johnson.

U studijama na životinjama znanstvenici su blokirali djelovanje testosterona te otkrili da taj postupak ubrzava oporavak imuniteta uslijed kemoterapije. Ipak, negativna strana jakog ženskog imuniteta je i njihova veća sklonost obolijevanju od autoimunih bolesti, pokazala je studija njemačkog Sveučilišta Jena. Zbog toga one znatno češće boluju od kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 1, multiple skleroza, autoimunih bolesti štitnjače te reumatoidnog artritisa.Na koji način testosteron ometa imunitet nije razjašnjeno, no znanstvenici vjeruju da im to otkriće može pomoći u stvaranju efikasnijih terapija za muškarce. Osim toga, zaključeno je da testosteron igra i veliku ulogu u tome što žene podnose bolje i zaraze poput gripe i koronavirusa.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime