Snažna sredozemna ciklona danas je izraženo djeluje na vrijeme na cijelom Jadranu. Zbog toga posvuda prevladava oblačno, kišovito, vjetroviti i znatno toplije od normale za ovaj dio godine.

Vjetar, koji na moru povremeno ima udare preko 100 km/h, stvara velike probleme u prometu morem pa su tako neki otoci danas bili potpuno odsječeni od kopna. Uz jugo, lebić i pulenat, probleme uz more stvara i visoka ciklonalna plima. Iako još nema podataka sa svih mjernih postaja, jasno je da se radi o jednoj od najizraženijih plima u posljednje vrijeme.

Uz sve nabrojene nevolje, Zadar je danas oko 10 sati pogodila jaka pijavica. Kako je izvijestio Crometeo, pijavica je prišla Zadru s mora i ušla nad kopno iznad Kolovara. U svom pohodu po gradu, imala je putanju dugačku oko pola kilometra te je “poharala” Arbanase, Ričini u raspala se iznad Smiljevca.

Procijenjena putanja današnje pijavice

Počinila je znatnu materijalnu štetu jer je rušila stabla, oštetila brojne krovove, kioske i nekoliko manjih drvenih građevina. Najviše štete je počinjeno u Ričini gdje su stabla padala po prometnicama, pa je i promet jedno vrijeme bio u blokadi. Intervenirali su zadarski vatrogasci i otklonili stabla i granje s prometnica. Prema trenutnim podacima, nitko nije ozlijeđen uslijed jutrošnjeg nevremena.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime