Podjelite

Gotovo dva milijuna vrijedan projekt ‘Nautički gastro turizam’ financirat će Europska unija  iz Europskog socijalnog fonda, a provodit će ga splitski KLIPER, ustanova za obrazovanje kadrova u pomorstvu, u suradnju s dva partnera – UNUOm (udrugom nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja) i socijalnom zadrugom Kameleon.

Dvogodišnjim projektom osnažit će se znanja 20 predavača i mentora te članova projektnog tima o stručnim temama i o suvremenim i inovativnim načinima prenošenja znanja, te će se održati program osposobljavanja za brodskog kuhara/pomorca u trajanju od 200 sati (60 sati teorije i 140 sati prakse) namijenjen svima koji žele steći stručna kuharska znanja uz dodatna znanja o osnovama upravljanja brodom, sigurnosti na moru, protupožarnoj zaštiti i prvoj pomoći. Može se reći da će se ovim projektom stvoriti specijalizirana vrsta kuhara, svojevrsno novo zanimanje.
– Ovakav program ne postoji u Hrvatskoj, a u razgovoru s charter kompanijama i brodarima smo doznali da postoji znatna potreba za takvim profilom stručnjaka. U slučaju nesreće na moru ili privremene bolesti pomorca, brodski kuhar/pomorac može privezati ili usidriti brod, pružiti prvu pomoć i obavijestiti nadležne službe o nesreći te zna kako se ponašati u takvim situacijama – rekla nam je Natalija Palčić, ravnateljica KLIPERA.

Čak 40 polaznika

U osposobljavanju će tijekom projekta bez naknade sudjelovati 40 polaznika koji su nezaposleni, od čega će ih 35 biti mlađi od 25 godina, četiri starija od 54 godine i jedna osoba s invaliditetom. Teorijska nastava će se održavati upotrebom opreme za učenje na daljinu, a praksa će se odvijati u socijalnoj zadruzi Kameleon u Zagrebu te na unajmljenom brodu. Za program osposobljavanja ‘brodski kuhar/pomorac’ će se tijekom projekta izraditi kurikulum/nastavni program sukladno metodologiji koju propisuje Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a po završetku projekta program će se verificirati.
– Dio programa bit će posvećen stjecanju općih kompetencija i to komunikacijsko-prezentacijskih vještina te usavršavanja znanja engleskog jezika kuharske i pomorske struke. Ove vještine bi trebale omogućiti nezaposlenima lakše pronalaženje i zadržavanje posla – rekla je na uvodnoj prezentaciji profesorica Ana Majić.
Grupi od tridesetak zainteresiranih u prostorijama ustanove KLIPER je otkrila da će biti organiziran stručni kuharski dio, medicina rada, sigurnost na moru te engleski jezik struke i lijepog ophođenja. Dodala je i da je u programu i dvodnevno studijsko putovanje u Sloveniju na kojem će proširiti stečena znanja kroz učenje iz primjera dobre prakse.

“Učenici su aktivni sudionici nastavnog procesa”

Razvijanje stručnih i pedagoških vještina te znanja stručnjaka iz turističko-ugostiteljskog i pomorskog sektora također je obuhvaćeno projektom. Dr. sc. Mila Bulić je objasnila da postoje tri dimenzije kompetencije učitelja: profesionalna, radna i pedagoško didaktičko metodička.

– U prošlosti su učitelji podučavali, a učenici sjedili, slušali, gledali i učili. Danas su novi metodički scenariji, učenici su aktivni sudionici nastavnog procesa: istražuju, otkrivaju, rješavaju problemske zadatke, uče… Nije upitno da učitelji imaju profesionalne i radne kompetencije, bez toga ne mogu ni ući u razred, a naš je zadatak osnažiti njihovu pedagoško didaktičko metodičku vještinu – kazala je Bulić.
Na kraju kažimo da se prijaviti za sudjelovanje u ovom programu može u KLIPERu (Stinice 12, Split) svaki dan od 8 do 16 ili na brojeve 021 381 041 ili 095 222 3000, te da će se sa svima obaviti razgovor i na temelju stupnja motiviranosti odabrati 40 polaznika.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Podjelite

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime

pet + šest =