NAPETOSTI OKO SINJSKE AGLOMERACIJE Bulj održao sastanak, gradonačelnica se oglasila opširnim priopćenjem

"Gospodin Bulj je kroz odgovore na vijećnička pitanja na sjednicama gradskog vijeća dobio odgovore o stanju projekta Aglomeracije, pa stoga nemam potrebu mu dodatno objašnjavati", poručila je Kristina Križanac


Miro Bulj, saborski zastupnik i sinjski gradski vijećnik, javno je pozvao gradonačelnicu Sinj Kristinu Križanac, članove projektnog tima Aglomeracije Sinj i direktora Vodovoda i odvodnje Cetinske na sastanak, kako bi se pripremio za sastanak u Hrvatskim vodama u Zagrebu.


Oglasila se gradonačelnica, koja je rekla da sastanku neće prisustvovati. Njezino priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Gosp. Miro Bulj je javno pozvao članove projektnog tima, direktora Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine i mene osobno na sastanak kojeg on planira održati 02.veljače 2021.godine u Gradskoj vijećnici.

Javni poziv za nazočnost sastanku istovremeno je upućeno i brojnim medijskim kućama i novinarima, a sve, kako kaže gosp. Bulj, da bi se on pripremio za sastanak u Hrvatskim vodama. Gosp. Bulj nakon 11 godina aktivnog sudjelovanja u politici na lokalnoj, županijskoj i nacionalnoj razini, bi itekako trebao biti dobro upoznat s projektom i biti u stanju samostalno se pripremiti za sastanak u Hrvatskim vodama te kompetentno raspravljati. Gospodin Bulj je kroz odgovore na vijećnička pitanja na sjednicama gradskog vijeća dobio odgovore o stanju projekta Aglomeracije, pa stoga nemam potrebu mu dodatno objašnjavati, ali zato građani Sinja imaju pravo na objašnjenje o stanju projekta koje ću iznijeti u ovom priopćenju.

1. Kompletna projektna dokumentacija za Aglomeraciju Sinj je završena u prvoj polovici 2018.god. Odmah po tom je Vodovod trebao pripremiti i provesti postupke javne nabave, dok su procijenjene vrijednosti zahvata bile u skladu s tržišnim okolnostima, ali to nije učinjeno.

2. S punim povjerenjem da će nastaviti aktivno raditi na realizaciji ovog projekta, imenovala sam dogradonačenika Zlatka Ugrina za predstavnika Grada Sinja u projektnom timu, a dr. Stipislava Jadrijevića za predstavnika Grada Sinja u skupštini Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine d.o.o., međutim u godinu dana koliko su obnašali te dužnosti po pitanju realizacije projektnih aktivnosti nisu napravili ništa, što je NL dr. Jadrijevića javno priznala u svom priopćenju 2. srpnja 2020.godine objavljenom na portalu Ferata. U tom prioćenju kojeg su uputili Stipislav Jadrijević i Filip Klarić Kukuz jasno su rekli da dokumentacija za nabavu radova Aglomeracije za vrijeme Stipislava Jadrijevića i Zlatka Ugrina nije bila ni u primisli. Zašto im nije bila ni u primisli, nikad nisu objasnili ni građanima Sinja ni meni kao Gradonačelnici.3. Nakon što je postalo evidentno da dr. Jadrijević i Zlatko Ugrin ne rade ništa po pitanju projekta Aglomeracije, donijela sam odluku o njihovom razrješenju. Od prvog trenutka kad sam preuzela dužnost člana skupštine u Vodovodu i odvodnji Cetinske krajine, aktivno sam se zalagala da se čim prije pripremi natječajna dokumentacija za javnu nabavu za odabir izvođača radova, kao i natječaje za ostale aktivnosti na projektu.

5. U pripremi natječajnih dokumentacija za javne nabave nikada nije sudjelovao predstavnik Grada Sinja. Odluku o imenovanju donio je direktor Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine i u povjerenstvo za pripreme imenovao dvoje djelatnika Vodovoda i konzultanta.6. Kada se u prvom postupku javne nabave dogodilo da cijene pristiglih ponuda prelaze procijenjenu vrijednost nabave, Vodovod je platio konzultanta da izradi analizu cijena ponuda. Ta analiza je pokazala da se radi o realnim tržišnim cijenama. Na žalost, to je zanemareno i dovedeni smo u situaciju da je prva nabava poništena, a ova trenutna nabava opet nije iznjedrila povoljnije cijene unutar procijenjene vrijednosti nabave.

Aktivno se zalažem da se ova trenutna javna nabava što prije i administrativno završi te da ugovorna tijela Hrvatske vode i Ministarstvo odobre dodatna sredstva za financiranje ovog izuzetno bitnog projekta za građane našeg grada.”

Sastanak je u međuvremenu održan, a a njemu je s Mirom Buljom bio direktor VIOCK-a Milan Smoljo. U okviru sastanka i Bulj i Smoljo su podsjetili što se do sada događalo s projektom ‘Aglomeracija Sinj’, odnosno kako su na dvije javne nabave pristigle ponude premašile procijenjenu vrijednost radova za oko 57,8 posto.

Milan Smoljo je istaknuo kako je VIOCK u pristojnom roku obavio sve radnje te su među prvima izvršili svoje obaveze. Sada, kaže, imaju nekoliko opcija.

‘Treba sve sagledati i učiniti sve da ovaj projekt ne propadne. Hoćemo li se koncentrirati na još jedan krug natječaja ili na priskrbljivanje dodatnih financijskih sredstava, to ne ovisi samo o nama nego i o ostalim partnerima. Kada izradimo analizu ponuda, s tim stavom ćemo doći do Hrvatskih voda, Ministarstva gospodarstva i Grada Sinja i pokušati naći zajednički jezik. U svakom slučaju, moj zaključak je da ovo ne smije propasti. Još vidim šansu, ako je ikako moguće, u samoj prolongi roka do kada se sve ovo skupa mora završiti, to bi nam možda bio puno veći vjetar u leđa nego ovih dodatnih 150 milijuna kuna. I jedna i druga varijanta moraju se vrlo brzo razraditi jer smo u cajtnotu, vrijeme i trenutna situacija u građevinskom sektoru nam ne idu na ruku’, kazao je Smoljo, javlja Ferata.

Najgora opcija bi, smatra Smoljo, bila da se ugovori onoliko koliko se može unutar osiguranih sredstava jer bi to značilo da se mijenja obuhvat samog projekta, što bi izazvalo prijepora oko toga koji dio izbaciti.

Smoljo je dodao kako su na isti način pripremali projekte aglomeracije za Sinj, Trilj i Otok, a nesreća Sinja je u tome što se nisu pojavili izvođači koji su spremni izvesti radove u okviru procijenjene vrijednosti. Podsjetio je kako je već počela izgradnja Aglomeracije Trilj, a ugovoreni radovi su 8 posto ispod procijenjene vrijednosti. Jučer su, kaže, otvorili ponude za Aglomeraciju Otok, gdje su pristigle dvije ponude koje su približno 24 posto iznad procijenjene vrijednosti.

‘Znači, na tržištu još uvijek postoje građevinski subjekti koji mogu raditi unutar ovih procijenjenih vrijednosti. Ukoliko dođe do poništenja ove javne nabave, pozivam sve koji žele graditi u Sinju da tu još ima posla i kada mogu drugi, mogu i oni napraviti unutar procijenjenih vrijednosti ili vrlo blizu njima. Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da takve partnere i dobijemo’, naglasio je Milan Smoljo.

Miro Bulj kazao je kako će sutra na sastanku u Hrvatskim voda zahtijevati da se ostvari pravo građana Sinja na kanalizaciju.

‘Kao jedini saborski zastupnik s ovog područja tražio sam i prije godinu dana i prije pola godine da se prema građanima Sinja i cetinskog kraja ponaša isto i da imaju iste uvjete kao i građani Vira, Novalje i drugih krajeva gdje je premašena cijena radova i gdje je taj dio država sufinancirala. Tražim da se taj prebačeni iznos, zbog ugroženosti projekta, osigura iz istih izvora, a to je Ministarstvo financija, Hrvatskih voda koje su odgovorne kao i Vodovod i odvodnja. Izražavam očaj i osuđujem pilatovsko pranje ruku od strane gradonačelnice Kristine Križanac koja je trebala ovdje nazočiti da nađemo zajednički put da se ostvari pravo građana Sinja da imaju kanalizaciju u 21. stoljeću. To smatram jednom od sramotnijih odluka gradske vlasti koja očito svu krivnju koju je trebala preuzeti u Vodovodu i odvodnji svaljuje na druge. Nas ovdje povijest ne zanima, građane Sinja zanima hoće li imati kanalizaciju ili ne’, kazao je Bulj.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime