Nakon Šufita i Libra, Sina Jakelić kreće u solo vode: Poslušajte rock baladu “Polarna”

Jakelić je i dalje član Libra, ali će se novom pjesmom publici prvi put predstavlja kao samostalni izvođač

Nakon višegodišnjeg djelovanja kao pjevač, skladatelj i aranžer u nekolicini splitskih bendova, Sina Jakelić, široj publici najviše poznat kao autor i solist Librovog hit singla Dite, donosi intimnu rock baladu “Polarna” kao najavni singl solističkog materijala.


Kao višestruko nagrađivan tekstopisac, Sina nastavlja u formi “manje je više” kroz minijaturu o prihvaćanju puštanja, pružanju slobode kao ultimativnom obliku ljubavi. Videospot naglašava metaforu polariteta muškog i ženskog principa u procesu razdvajanja.

Oni malo bolje upoznati s Jakelićevim autorskim opusom u Polarnoj će pronaći prepoznatljiv potpis, ali i novi korak u samostalnom glazbenom i vizualnom izričaju.

Informacije o pjesmi i spotu:

SINA JAKELIĆ / POLARNA


Glazba i stihovi: Sina Jakelić
Aranžman: Sina Jakelić, Nikola Džaja
Bubanj, klavijature: Nikola Džaja
Bas gitara: Josip Žaja
Električne gitare: Mateo Burmaz, Sina Jakelić
Violina: Petra Hrnjak Skroza
Prateći vokali: Sina Jakelić, Nikola Džaja
Mix & mastering: Tomislav Mrduljaš
Snimljeno i producirano u studiju Tomislava Mrduljaša u Splitu, 2017/8

VIDEO SPOT
Glavna uloga i koreografija: Dora Luketić
Režija i kamera: Toni Mijač
Scenarij i postprodukcija: Sina Jakelić
Fx: Lemonade3D, ExLevel GrowFX, Vliegkunstenaars @ Wageningen UniversityNakladnik: Dalmacija koncert/2018.

Sina Jakelić, slobodni umjetnik iz Splita, rođen je 20. svibnja 1980. u ‘najlipšen gradu na svitu’, u obitelji kojoj je glazba integralni i nezaobilazni dio života. Već u prvom osnovne osvaja malo natjecanje u pjevanju, pa do sedmog osnovne nastupa na svim velikim školskim priredbama, gdje uz akustičnu gitaru pjeva Beatlese, Orbisona, Elvisa i Springsteena pokazujući iznimnu vokalnu zrelost i glazbenu ekspresiju. Krajem osnovne škole osniva svoj prvi četveročlani bend, te se priključuje tada najmlađoj dalmatinskoj klapi ‘Šufit’, pod palicom glazbenog vizionara Tomislava Veršića, kao i pripadajućem školskom zboru Aspalathos.

Narednih 10 godina razvija specifičan glazbeni ukus upijajući svoju glazbenu podlogu kako iz zborskog klasičnog višeglasja i dalmatinske tradicionalne harmonije tako i iz rokerskih velikana Queen, Yes, Styx, Marillion i sl. Višegodišnje tjedne probe klape, zbora i bendova stvaraju neizbježnu potrebu za skladanjem i aranžiranjem, što rezultira prvim spojem rocka i dalmatinskog višeglasja, povijesnoj Šufitovoj obradi Parnog Valjka, ‘Sve još miriše na nju’. Obradu izvode i na njihovom kultnom live izdanju ‘Kao Nekada’.

Nakon snimanja prvog Šufitovog albuma tradicionalnih klapskih pjesama ‘Dobro Jutro More’, napušta klapu i ostvaruje prve ozbiljnije korake i glazbena prijateljstva sa splitskim talentima u bendu New Blues Power legendarnog Pece Peteja. Okušavajući se u bluesu i rocku, razvija iskustvo i identitet kao lead vokal, pa s ekipom iz New Blues Power, 2001. osniva hard’n’heavy cover bend Dr. Evil koji idućih 7 godina intenzivno nastupa po svim splitskim klubovima izvodeći Queen, RHCP, Dream Theater, Audioslave, Toto i sl. 2009. Sina se priključuje Klapi Libar u studiju za vrijeme snimanja heavy-obrade Dubrovačkih Trubadura, ‘Pusti da ti leut svira’.

Nedugo zatim snima sa Librom svoj do danas najpoznatiji autorski rad, skladbu Dite, s kojom osvaja tri nagrade na Šibenskim festivalu. Libar za Dite izbacuje poetičan i jedinstven spot, koji doseže 2 milijuna YouTube pregleda. Kao logičan nastavak, spajanjem tradicionalnog višeglasja i rocka, Libar odbacuje prefiks klapa, potpisuje izdavački ugovor za album te započinje autorsku karijeru i nastupa u klubovima i događajima širom Hrvatske. Kao česti sudionik glazbenih festivala (Splitski i Šibenski festival, Rock off), Sina je u Libru okićen nekolicinom festivalskih priznanja i nagrada za glazbu, tekstove i aranžmane (Dite, Vrime radi svoje, Vrh, Oprosti mi itd.)

U slobodno vrijeme bavi se izradom videospotova, animacijom i webdesignom. Kao dugogodišnji suradnik u multimedijalnim studijima PilotStudio i Lemonade3D sudjeluje u izradi preko 40 video spotova (Libar, Đubrivo, Luky, Elemental, Hladno Pivo i sl.) te radi glazbu i zvučnu podlogu za animirane i kratke akademske filmove, od kojih ‘Planemo’ Veljka Popovića osvaja višestruke nagrade na najvećim svjetskim festivalima animiranog filma. Dok Libar pedantno kreira materijal za drugi studijski album, 2017. izvodi na Šibenskom festivalu svoj posljednji singl, Jakelićev ‘Zakon soli’. Skladateljsko nestrpljenje i konstantna želja za stvaranjem iskrene glazbe neopterećene tržišnom potražnjom i ukusom publike, Sina razvija intenzivnu suradnju sa Nikolom Džajom i nekolicinom splitskih glazbenika, kreirajući novi autorski materijal čiji je prvi rezultat intimna balada Polarna, u kojoj i dalje istražuje svoje konstantne sirove motive – ljubav, more, smrt i prolaznost vremena.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0