Bez obzira što će se pokazati kao uzrok požara u domu za starije osobe u Dugom Ratu, resorno će ministarstvo izraditi strože propise o sigurnosti takvih ustanova. Odnosno, kako su nam napisali iz ministarstva pod vodstvom Josipa Aladrovića, “neovisno o tome što će očevid utvrditi, je li požar uzrokovala ljudska greška ili neki drugi faktor, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike će odmah započeti s revizijom zakonskih odredbi ili podznakonskih akata koji se tiču kriterija za pružanje socijalnih usluga kako bi oni bili stroži u dijelu koji se tiče sigurnosti objekata koji smještaju korisnike”.

Ministarstvo zapaža i kako su “u tim objektima najčešće smještene osobe starije životne dobi ili ugrožene skupine društva što stavlja pred nas dodatnu odgovornost da ih kao sustav zaštitimo”.

U Hrvatskoj su se već događale slične tragedije, početkom godine u požaru u sličnoj ustanovi u Andraševcu kod Oroslavja poginulo je šestero korisnika.

Ministar najavio inspekciju

Što se, pak, tiče stanja u domu u kojem je sinoć gorjelo, iz ministarstva vele da se “obiteljski dom za starije ‘Providenca’ u Dugom Ratu bavi profesionalnim pružanjem socijalnih usluga od 20. travnja 2019. godine, nakon što je Splitsko-dalmatinska županija donijela Rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za pružanje usluge smještaja za 20 stalno smještenih korisnika. Odmah u svibnju prošle godine Ministarsrtvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je napravilo redovni nadzor prilikom čega nisu utvrđene nepravilnosti u radu ustanove”. Ministar Aladrović objavio je još ranije da je u dom poslana inspekcija.

U požaru koji je sinoć izbio u domu poginule su dvije osobe, a jedna je teško ozlijeđena.

Uzrok požara u Domu za starije u Dugom ratu – otvoreni plamen ili žar!


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime