PU splitsko-dalmatinska zaprimila je danas oko 10,10 sati informaciju da je kapetan najavio uplovljavanje u hvarsku luku broda na kojem je pronađen mrtav muškarac.

Svi stradali su iz talijanskog mjesta Sant’Agata di Militello na Siciliji. Preminuli muškarac je 57-godišnji menadžer Eugenio Vinci. Vinci je od 2013. direktor društva Dico, koje upravlja nacionalnim lancem diskontnih trgovina Tuodì. Prije toga upravljao je kompanijom Bioenergie, specijaliziranom za obnovljive izvori energije, a tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća bio je generalni direktor tvrtke koja je proizvodila legendarne talijanske traperice Pop 84, poznate u to vrijeme i u Hrvatskoj.

U njegovom društvu na brodu je i bivši senator Bruno Mancuso, sadašnji gradonačelnik tog grada u blizini Messine. Mancuso je oženjen Manuelom Fiasconarom i otac je jednog djeteta.

– Nakon jela svi smo se osjećali loše, možda od plinova na brodu ili trovanja hranom. Ne znamo što se dogodilo, samo nam je odjednom svima bilo loše. Neki od nas su se ubrzo oporavili, no, na žalost, moj prijatelj Eugenio je izgubio svijest i udario glavom. Dvoje djece je, također, u vrlo teškom stanju, u bolnici su i nadamo se da će se oporaviti i da će uzrok trovanja biti utvrđen nakon obdukcije. Zbunjeni smo, zajedno smo trebali provesti odmor koji se pretvorio u tragediju – kazao je talijanskim novinarima gradonačelnik i bivši senator Bruno Mancuso, piše Večernji list.

Djeca preminulog muškarca (8 i 14 godina) još uvijek se nalaze u jako teškom stanju. Djeci je otkazalo više organa i trenutno su na respiratoru.

Novinarima se u Splitu vezano uz ovaj slučaj obratio infektolog dr. Dragan Ledina.

– Na Infektologiji su zaprimljeni muškarac od 64 godine i dvije žene, 56 i 44 godine. Klinička slika im je lagana. Jedna bolesnica će biti zadržana na bolničkom liječenju, a dvoje pacijenata će biti zbrinuti u dnevnoj bolnici. Nismo sigurni da se radi o zaraznoj bolesti, ali možemo reći da se radi o nekoj vrsti intoksikacije, zasad je teško reći. Obrada je u tijeku – kazao je i najavio daljnje pretrage.

– Nalazi djece su nažalost lošiji i nalaze se na Intenzivnom liječenju Klinike za dječje bolesti – kazao je. Na pitanje može li po iskustvu reći o čemu se radi, kazao je da ne može biti siguran. Najavio je da treba nekoliko sati za sve nalaze. Napravit će se toksikološka i infektivna analiza.

Nije htio komentirati vijest koju su prenijeli neki portali, kako su pacijenti jeli školjke u jednom hvarskom restoranu. Kazao je tek da je prerano govoriti, ali čini mu se da školjke nisu razlog jer su jeli dvije porcije školjaka, a šest osoba je pretrpjelo simptome. Na pitanje je li se ikada sreo s ovako teškim simptomima uslijed trovanja hranom, kazao je da nije nemoguće, bilo je slučajeva, ali sumnja da je riječ o tome.