Iz Uljanik Grupe obavijestili su javnost da su za predstojeći program restrukturiranja i diversifikaciju poslovanja pulskog brodogradilišta zaprimili pismo namjere potencijalnog strateškog partnera Kermas energija iz Zagreba.

– Pismo je zaprimljeno u sklopu poziva širem krugu investitora i investicijskih fondova na temelju inicijalne investicijske dokumentacije u kojoj su definirani strateški ciljevi restrukturiranja brodograđevne aktivnosti s naglaskom na projektiranje i gradnju manjeg broja visoko sofisticiranih plovila specijalnih namjena, te ključni elementi diversifikacije dijela resursa prema suvremenom nautičko-servisnom kompleksu specijaliziranom za logističku podršku megajahtama. – stoji u kratkom priopćenju koje potpisuju Korporativne komunikacije Uljanik Grupe. Istu informaciju iz Uljanika su tijekom dana uputili i Zagrebačkoj burzi, kako bi o zaprimljenom pismu namjere Kermas energije obavijestili i investicijsku javnost, piše Glas Istre.

Tvrtka Kermas energija kći je međunarodne investicijske korporacije Kermas Limited. Osnivač i generalni direktor tvrtke je Danko Končar koji je u listopadu najavio početak realizacije velike investicije u Pulskom zaljevu, odnosno početak radova na projektu Sv. Katarina-Monumenti, vrijednom ukupno 65 milijuna eura, koji bi trebao biti gotov do 2020. godine. Uljanikov otok u neposrednom je susjedstvu budućeg kompleksa, te je stoga razumljiv interes iz Kermasa da se uključivanjem u proces restrukturiranja brodogradilišta aktivno uključe u osmišljavanje i planiranje budućnosti cijelog prostora. Kermas energija, kojom upravlja sin Danka Končara Nenad, strateški je opredijeljena na ulaganja u sektore turizma, energetike i brodogradnje. Kako se može pronaći na njihovoj internetskoj stranci, u sektor brodogradnje ova je tvrtka ušla kroz privatizaciju Brodotrogira, a i njihov najvažniji turistički projekt vezan je upravo uz prostor brodogradilišta. Radi se o tridesetak milijuna eura vrijednom nautičkom centru “Servisni centar Trogir” koji će u sklopu Brodotrogira objediniti brojne nautičke servisne usluge, marinu i hotelski smještaj. U prvoj od tri planirane faze izgrađena je marina sa 133 veza u moru i 80 vezova na kopnu, za prosječnu veličinu plovila do 25 metara.

Iz tvrtke su priopćenjem potvrdili navode Uljanik Grupe.

Kermas energija d.o.o. je uputila pismo namjere Uljanik grupi za sudjelovanjem u restrukturiranju i diversifikaciji brodogradilišta. Brodogradnju Uljanik grupe vidi kao dio integracije brodograđevnog dijela Uljanik grupe, Brodotrogira (HBT) i jednog ili više europskih brodogradilišta. Takvim načinom, smatra, da je lakše doći do kvalitetnih ugovora za gradnju visokosofisticiranih brodova te sinergijskim efektima polučiti rezultate koji će osigurati dugoročnu održivost cijelog sustava integracije.

Kermas energija ima iskustva u procesu restrukturiranja i diversifikaciji tvrtki, a što je dokazano na primjeru Brodotrogira.

Brodotrogir je imao složeniji program restrukturiranja u odnosu na ostala brodogradilišta koji se temeljio na unaprijeđenju osnovne djelatnosti i na razvoju novih tako da već dvije i po godine nema potpora, imao je jako veliku obvezu ulaganja, a jako niske potpore u odnosu na ostala brodogradilišta.

U dijelu koji se odnosi na razvoj novih djelatnosti u prvom redu turizma i nautičkog turizma, dosadašnja iskustva daju nam za pravo da možemo reći da znamo što i kako trebamo napraviti. Uglavnom, radi se o dugoročnim projektima, imamo viziju kako to sve usmjeriti u pravom smjeru te ustrajnim radom na dugoročnoj osnovi privesti kraju. Kad i ako dođe do realizacije strateškog partnerstva, o konkretnim planovima javnost će biti na vrijeme upoznata. – stoji u priopćenju Kermas energije.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0