Splitski bejzbolaši su jedna od svijetlijih točaka splitskog sporta. Proteklog vikenda su osvojili svoj deseti naslov prvaka Hrvatske, pobijedivši karlovačku Olimpiju 83.

Naslov prvaka nitko nije očekivao, budući da su Karlovčani redovito pobjeđivali bejzbolaše Nade u regularnom dijelu natjecanja. Ipak, Nada je uspjela dobiti seriju 4:3 te naslov donijeti u Split.

Njihov podvig bio je dovoljan motiv za razgovor s glavnim tajnikom Nade, Sergejem Vujnovićem, koji nam je otkrio puno toga o ovom relativno malenom sportu na našim prostorima.

Jesu li vam se slegli dojmovi nakon osvajanja prvenstva Hrvatske?

– Mogu reći da su se napokon slegli. Kada ne očekuješ trijumf, onda je definitivno slađe. Mi ovaj trofej nismo očekivali jer su nas Karlovčani redovno razbijali u regularnom dijelu prvenstva. Uspjeli smo ih dobiti u samo jednoj utakmici. Kada ih dobijes 4:3, s tim da smo zadnje dvije utakmice dobili na njihovom terenu, onda je to stvarno pravi podvig.

Serija protiv Olimpija je ušla u sedmu utakmicu. Jeste li očekivali neizjednačenu seriju i kako ste pripremili igrače za odlučujući dvoboj?



– Po meni, u polufinalnim dvobojima smo imali puno sreće. Igrali smo protiv Vindije iz Varaždina, koju smo dobili 3:2 u seriji. Olimpija je svoj polufinalni susret dobila 3:0, što im je dalo više odmora. Varaždinski bacač, koji je iz Venezuele, došao nam je kao odlična priprema za bacače iz Karlovca. Mislim da nam je ta serija pomogla puno jer smo svakom utakmicom rasli. U finalu smo gubili 0:2 pa izjednačili, da bi Olimpija ponovno povela 2:3. Ipak, uspjeli smo okrenuti i osvojiti naslov prvaka Hrvatske.

Otkad se baseball igra u Splitu?

– Baseball se igra već sto godina u Splitu. Prve utakmice su odigrane 1919. godine na Starom placu, koji se tada zvao Kraljeva njiva. Odigrane su između nogometnih klubova, koji su tada bili rasadnik bejzbolaša. Hajduk je imao svoju bejzbolašku sekciju i to je bio jedan od najistaknutijih sportskih kolektiva u to vrijeme. Planirali smo napraviti i feštu, ali sve skupa previše košta, tako da nismo sigurni za ovu godinu. Kada smo slavili 35 godina našeg Kluba i 90 godina bejzbola u Splitu, organizirali smo koncert Tonija Cetinskog na Starom placu. Na kraju kada smo sve zbrojili i oduzeli, minuse smo dugo zbrajali. Ipak, pokušat ćemo nešto napraviti. Ako ne ove godine, onda neke od sljedećih. Kažu da se stogodišnjica slavi desetak godina, tako da nije kasno za proslavu.

Koliko je naslova prvaka Hrvatske osvojila Nada?

– Osvojili smo deset naslova prvaka, dva jugoslavenska i osam hrvatskih. Volimo se dičiti da smo najtrofejniji klub u Hrvatskoj. Karlovčani kažu da to nije tako. Međutim, oni imaju jedan drugi problem, a to je da su nekoliko puta gasili klub i osnivali novi. Možda kao grad imaju više titula, ali nijedan klub nema više titula od nas.

Postoji li interes mlađe populacije za baseball?

– Bejzbol je poprilično zanimljiv djeci i imamo popriličnih problema kako limitirati taj broj jer dijelimo igralište s ragbijašima, pa se moramo sve s njima dogovorati i stoga ne možemo ni uzeti svu zainteresiranu djecu. Tako da imamo brojku od nekih 60-ak polaznika.

Imate li školu baseballa i kako se zainteresirani mogu prijaviti?

– Naravno da imamo. Uglavnom upisujemo djecu od 4 razreda osnovne škole. Može se javiti na mail info@nada.hr ili vidjeti kontakte na našoj Facebook stranici.

Obzirom da je baseball relativno još uvijek “malen” sport u Europi, a pogotovo u Hrvatskoj, od čega se financirate? Imate li podršku Grada Splita?

– Svi klubovi u Splitu imaju gradsku podršku. To je priča koju je 2011. započela Zajednica ekipnih sportova. Jedini smo koji smo za stol uspjeli dovesti sve ono što se u Splitu do tad nije moglo zamisliti za istim stolom, a to su HDZ, SDP i tadašnje manje stranke. Njima smo objasnili što muči nas sportaše. Sve što nam daju mi potrošimo za smještaj, loptice, kotizacije, sudce, organizaciju. Tako da kad se to sve zbroji, mi ne dobijemo ništa. Ne samo mi, nego svi ostali klubovi iz Splita. Tako smo se dogovorili s njima da financiraju troškove svih službenih natjecanja svim klubovima iz Splita.

Iz Grada od tada pa do danas imaju ideju da to treba plaćati. Nažalost, zadnje dvije godine, ne plaćaju nam u potpunosti te troškove natjecanja. Ne znam zbog čega. Tako da smo osuđeni na ponovno traženje novaca.

I za kraj, što vas još očekuje do kraja sezone?

– Do kraja sezone imamo još završnicu hrvatskog Kupa, koja se igra u Karlovcu i završnicu Regionalne lige, u kojoj igraju Slovaci, Srbi, Mađari, Slovenci i mi, koji se igra u Bratislavi. Također, osvajanjem prvenstva, stekli smo pravo nastupa na Europskom kupu. Ipak, to će nas koštati oko 100 tisuća kuna, ovisno o destinaciji na kojoj će se igrati. Ovisi o Gradu hoće li nas odlučiti podržati.

Prije 3-4 godine su nas podržavali kada smo igrali europska natjecanja, ali zadnje dvije godine očito pušu neki novi vjetrovi. U slučaju da Grad ne stane iza nas, morat ćemo negdje “užicati” te novce. Nažalost, to je sudbina splitskih klubova. Ono što si zaradio na terenu, moraš prepustiti drugome jer te Grad ne podržava. Budite sigurni da će Karlovac dati te novce za svoj klub, kako bi nastupili na Europskom kupu.

Ipak, najvažnije od svega je to što mi nemamo bejzboj terena. Mislim da smo jedini klub koji se bavi bejzbolom, a da nema igralište. To je kao igraš vaterpolo, a nemaš bazen. Igramo bejzbol na ragbi terenu. Sramota je da nakon 100 godina ne postoji bejzbol igralište u Splitu.


2 KOMENTARI

Comments are closed.