Udruga maslinara i uljara otoka Hvara „Sveti Špirijun“ ove godine organizira jubilarnu 5. manifestaciju „Dan maslinova ulja otoka Hvara“, koja će se održati u Jelsi ove subote.

Pokretač i idejni začetnik ove manifestacije je ujedno i predsjednik udruge Đorđan Gurdulić. Riječ je o manifestaciji koja okuplja proizvođače maslinovog ulja otoka Hvara i svake godine dodjeljuje nagrade u nekoliko kategorija. Suorganizator manifestacije je i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

Prema riječima organizatora, prošla godina je bila izuzetno plodna i uspješna, pa se očekuju i jako kvalitetna ulja i visoki rezultati. Na natjecanje se prijavilo 87 maslinara i maslinarki.

Radioice i edukacije

Osim izbora i ocjenjivanja ulja održati će se i radionice i edukacije koje pridonose razvoju i napretku maslinarske proizvodnje na otoku Hvaru. Uz neizostavnog mr.sc Stanislava Štambuka koji će održati „Prkatični prikaz rezidbe maslina“, bit će i predavanja o „Kvaliteti maslinova ulja“ (dr.sc. Mirella Žanetić) i „Filtriranje ulja – utjecaj na kvalitetu“ (dr.sc. Maja Jukić Špika).

Iz udruge maslinara također poručuju da kreću u postupak zaštite izvornosti hvarskog maslinovog ulja, što će se zasigurno odraziti na bolji plasman ovog zlatnog otočkog proizvoda.

Nakon edukacija, radionica, degustacija i proglašenja pobjednika slijedi svečana večera za sve sudionike i goste koja će biti upriličena u hotelu Hvar u Jelsi.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime