NAJAVLJEN BATTLE4SPLIT “Zamislili smo natjecanje kao splitsko, ali odmah po prijavama smo postali međunarodno natjecanje”

Regionalno gamersko natjecanje koje će se odviti tijekom iduća dva tjedna u Splitu danas je službeno najavljeno u Splitsko-dalmatinskoj županiji


Drugo po redu regionalno eSport natjecanje Battle4Split održat će se od 18. do 27. svibnja u Splitu i okupit će više od 2000 gamera iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Kosova. Natjecanje u najpopularnijim računalnim igrama Counter-Strike: Global Offensive i Legaue of Legends održat će se 18.-20. svibnja na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, a period 26.-27. svibnja je rezerviran za najpopularniju digitalnu inačicu nogometa FIFA 18 u trgovačkom centru Mall of Split.


Županija Splitsko-dalmatinska odlučila je svoje djelovanje posvetiti razvoju demografske slike i IT industriji, pa su tako postali platinasti sponzor ovog regionalnog natjecanja. Na današnjoj konferenciji za medije projekt su predstavili župan Blaženko Boban, organizatorica Matea Bešlić, Damir Brčić voditelj projekta ICT županija te predstavnici glavnih sponzora događaja Antea Čule, voditeljica marketinga Mall of Split, i prof. dr. sc. Vladan Papić, prodekan FESB-a.

Župan Boban je naglasio kako s mladim organizatorima Županija ima intenzivnu suradnju po pitanju projekata u IT sektoru.

– Što se tiče IT sektora u posljednje vrijeme se promoviramo kao jedna od vodećih županija. Tako ćemo nastaviti i dalje jer nas čeka niz drugih aktivnosti u ovom segmentu. Nedavno sam primio jednu informaciju, koja mi je trenutno draga i to je dobro čuti, ali kada se gospodarstvo jedne države bazira na gotovo 20 posto GDP-a u turizmu to je znak i alarm raditi i usmjeravati se u drugim granama gospodarstva. Mi smo to prepoznali i usmjeravamo se u IT sektor, ali i u cijelom gospodarstvu što smo vam prezentirali prošlog tjedna s mjerama za poduzetnike. Tijekom idućih dana čekaju nas i prezentacije mjera za poljoprivredni i ruralni razvoj, energetike i inovacija. Sve je to vezano za mlade i budućnost. Ono što me veseli kod ovog natjecanja je to da ima humanitarni prizvuk u kojem će se kotizacije u FIFA turniru skupljati za donaciju Dječjem domu Maestral. – kazao je župan i dodao kako će se ubrzo otvoriti IT inkubator u Ulici Ruđera Boškovića koji će se nalaziti neposredno u blizini kampusa. Na kraju je povukao paralelu s jednom slovačkom županijom kojoj je bio u posjetu gdje u IT sektoru radi 14.500 ljudi, dok je u SDŽ njih svega 1.500 te da mu je cilj da taj broj naraste.

Ovogodišnje Battle4Split natjecanje spaja eSport i humanitarni duh. Zahvaljujući Splitsko-dalmatinskoj županiji (ICT županiji) koja je prepoznala eSport kao moderni sportsko-zabavni sadržaj te želi pridonijeti razvoju istog u lokalnoj zajednici, u sklopu manifestacije će se održati i humanitarno FIFA 18 natjecanje ICT4KIDS. U trgovačkom centru Mall of Split, 27. svibnja, lokalne tvrtke će se boriti s ciljem prikupljanja sredstava za socijalno ugroženu djecu. Sva kotizacija u obliku donacije će biti donirana Dječjem domu Maestral u svrhu kupovine kombi vozila za prijevoz djece do škole.

Organizatorica događaja Matea Bešlić zahvalila se svim prisutnima na konferenciji i naglasila kako su Županija te FESB i Mall of Split uvelike potpomogli organizaciju jednog ovakvog događaja. Dodala je kako posebno mora Županiji zahvaliti koja je imala sluha saslušati ih i podržati u kratkom vremenu.– Oni su bili ti koji su od 1000 mailova poslanih jedini odgovorili. Uz njihovu pomoć smo tako došli do druge godine Battle4Split turnira. Ovaj turnir je bio zamišljen kao lokalno, splitsko natjecanje, ali se po puštanju prijava počeli su se javljati timovi i iz drugih gradova i država okolice. Bila je čak i jedna prijava iz Rusije, ali taj tim nažalost nije prošao kvalifikacije. Tako je organizacija krenula u drugom smjeru i postalo je regionalno, međunarodno, natjecanje za gamere. Na natjecanju će se igrati najpopularnije računalne igre, a sudjelovat će neki od najjačih hrvatskih timova. Zanimljivo je da je eSport ušao na Olimpijske igre, a neki igrači zarađuju mjesečno kao i nogometaši. Primjer imate u Zagrebu, gdje eSport igrač Luka Perković zarađuje oko 25 tisuća američkih dolara mjesečno. ESport je otišao i toliko daleko da svaki tim ima svoje trenere i stručni tim te je postao najbrže rastući sport u svijetu. Najveći svjetski nogometni klubovi trenutno ulaze u eSport, poput PSG-a, Schalkea, Man Cityja, dok kod nas imate NK Rudeš koji ima svoj eSport tim. Oni su i na kvalifikacijama prošli kao najbolji tim te od njih puno očekujemo. Još jednom se želim zahvaliti Županiji koja nas je podržala. Na mail koji sam poslala odgovorili su u kratkom roku i spremno saslušali našu ideju te u konačnici i podržali projekt. – rekla je Matea Bešlić te dodala kako je Županija moderna i digitalna te da ide naprijed u korak s vremenom.

Damir Brčić je naveo kako je ovo samo jedan od događaja i projekata koje ili organiziraju ili podupiru kao Županija. Kroz primjer je naveo blockchain konferencije koje su održane i Shift developer konferenciju koja će se krajem svibnja održati u Splitu. Naveo je konkretne primjere i učenja djece programiranju kao smjer kojim se želi mlade usmjeriti u budućnost.

Predstavnici sponzora i mjesta događanja turnira, FESB i Mall of Split, izrazili su zadovoljstvo što će se jedan ovakav projekt održati u njihovim prostorijama te da mogu poduprijeti jedan ovakav događaj.

 

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/dalmacijadanas/videos/450232265398048/” bottom=”30″]

Osim natjecateljskog dijela turnira, za sve posjetitelje će biti organiziran besplatni zabavni sadržaj u sklopu Party zone zahvaljujući potpori Grada Splita i Turističke zajednice Grada Splita. Sponzorski prostor opremljen računalima, gadgetima, konzolama, VR uređajima, hranom, pićem i nagradama će cjelodnevno biti dostupan svim posjetiteljima.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime