Policijski službenici I. Policijske postaje Split su u četvrtak, 8. kolovoza, na bankomatu na Narodnom trgu i na Obali HNP-a u Splitu uočili postavljen uređaj za skidanje podataka s bankovnih kartica, tzv. skimmer. Daljnjim policijskim radom kod oba bankomata zatečena su dva sumnjiva muškarca, 45-godišnji državljanin Bugarske i 61-godišnji državljanin Poljske, koji su odmah uhićeni i privedeni u prostorije policije.

U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljena je pretraga stana i vozila koje koriste, te je pronađena oprema za ilegalno preuzimanje podataka s bankovnih kartica na bankomatima (uređaji za snimanje videozapisa tipkovnice prilikom unosa PIN broja i magnetnih zapisa s platnih kartica i kartice za izradu krivotvorenih bankovnih kartica, te drugi priručni alat). Protiv obojice je podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Zlouporabe naprava. Dovedeni su pritvorskom nadzorniku.

Policija upozorava građane na ovakve situacije, te savjetuje da budu pažljivi prilikom korištenja bankomata, prije svega da vode računa o zaštiti PIN broja prilikom podizanja novca:
– čak i kada prilikom podizanja novca ne vidite kraj sebe druge osobe, zaklonite unos PIN-a;
– u slučajevima kada transakcija na bankomatu nije moguća, nije došlo do isplate novca ili imate bilo kakvih problema s karticom, ne obraćajte se za pomoć drugim osobama niti takvu pomoć prihvatite ukoliko Vam se ponudi, već o tome bez odgode obavijestite banku;
– ukoliko primijetite bilo kakve sumnjive dijelove ili uređaje na bankomatu, koji na bilo kakav način odstupaju od uobičajenih, o tome odmah obavijestite policiju. Policijski službenici će doći do bankomata, te ukoliko utvrde da su na bankomatu postavljeni skimmeri, kamere i slični uređaji, koji ne pripadaju bankomatu, poduzet će daljnje radnje u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja.


1 KOMENTAR

  1. A znate sta je SEPA platni promet? … mafijasi vam skineju novac sa banke … i ni Policija nemogu pomoci

Comments are closed.