Predstavljanje posljednje, dvadesete po redu, knjige legendarnog meteorologa Milana Sijerkovića slikovitog naziva ‘Krk – blagost mora, dašak gora: Crtice o vremenu i podneblju grada i otoka Krka‘ održano prošlog petka u krčkoj Velikoj vijećnici, u sklopu proslave Dana Grada Krka.

Kako je u uvodnom izlaganju pojasnio grafički urednik Igor Gržetić, riječ je o knjizi nedavno izašloj u nakladi Grada Krka, prvoj meteorološkoj knjizi o jednom sjevernojadranskom otoku, koja na popularan način donosi zanimljivosti o vremenu i podneblju Krka te predstavlja važan doprinos cjelovitom znanju o osebujnoj klimi Kvarnera.

Fotografije meteo entuzijasta

Pisana je u obliku manjih zaokruženih cjelina koje tvore dva veća poglavlja pod nazivom Opća klimatska obilježja, gdje se opisuju glavne karakteristike krčke klime i najvažnije atmosferske pojave, te Godišnji kalendar vremena i klime u kojem su detaljno opisana klimatska obilježja svakog mjeseca u godini, a posebnom je čine brojne fotografije meteorološke tematike dvojice krčkih fotografa Mira Sveteca i Srđana Hulaka.

Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić naglasio je da je suradnja Grada Krka s Milanom Sijerkovićem započela prije petnaestak godina, kada je otvoren službeni internetski portal Grada Krka, za koji je Sijerković napisao prilog o meteorološkim obilježjima grada. Napomenuo je da knjiga obiluje opisima povijesnih događanja od kojih je posebno izdvojio prikaz zime 1929., kada je otok Krk bio zatrpan s tri metra snijega, otočić Košljun bio okovan ledom, a ljudi su kao ogrjev koristili pokućstvo.

“Nema turizma bez povoljnih vremenskih uvjeta”

Direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Krka Nataša Jurina istaknula je kako je turizam glavna gospodarska grana otoka Krka. Turistima se Krk najčešće predstavlja kroz prirodne ljepote, no osim pejzaža jako važan čimbenik koji će privući turiste je blaga klima zbog koje će im boravak biti ugodan. I dok je pejzaž statičan i sporo se mijenja, vrijeme se mijenja ne samo kroz godišnja doba, nego i iz dana u dan, te utječe na doživljaje i dojmove turista. Naglasila je kako nema turizma bez povoljnih vremenskih uvjeta, te da su meteorolozi vrijedni partneri i podrška turističkim radnicima u organiziranju manifestacija na otvorenom. Kao posebnu zanimljivost u knjizi izdvojila je dio u kojem autor opisuje način na koji se na Krku predviđaju nevere i neverini.

Uslijedila su kratka izlaganja četvorice meteorologa.Ivan Novak iz Zagreba ispričao je kako se ideja o knjizi rodila za vrijeme ispijanja kave na osunčanoj krčkoj rivi, neposredno nakon prolaska kroz Gorski kotar u kojem je još bilo snijega.

Davor Samošćanec, koji je u nastajanju knjige posebno intenzivno sudjelovao nakon što autora nažalost više nije bilo, kratko je predstavio autora s kojim je surađivao dugi niz godina te zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u stvaranju knjige.

Jadran Jurković autora opisuje kao znanstvenika koji je bio blizak čovjeku, a približio mu se kroz tradiciju i narodne izreke. Za Krk je rekao da je to  meteorološki bogat otok za kojeg su karakteristične bure, jaka juga, maestrali i nevere. Knjigu je nazvao razglednicom 20. i početka 21. stoljeća, korisnom bilješkom koja će ostati vrijedan zapis vremena u svjetlu sve izraženijih klimatskih promjena. Izlaganje je završio izvedbom pjesme ‘Neverin’.

Na kraju se prisutnima obratio još jedan Ivan Novak, meteorolog zaposlen u riječkom DHMZ-u. Naglasio je da je Milan Sijerković bio prije svega znanstvenik koji je objavljivao znanstvene radove temeljene na istraživanju provjerenih podataka, dobivenih iz zapisa motritelja koji motrenja obavljaju temeljem propisanih svjetskih standarda, ali je znao te suhoparne podatke pretočiti u lijepe i tečne rečenice koje svi razumiju. Objasnio je naslov knjige, blagost mora koje krčkoj klimi daje manje vrućina i hladnoća, i dašak gora koji joj donosi oborine i svježinu.

Zaključio je konstatacijom da se klima počela intenzivnije mijenjati sredinom devedesetih godina, te da ubuduće možemo očekivati neka drugačija ljeta i drugačije zime.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime