Podijelite

Ovaj vikend, u petak i subotu, u studentskom restoranu Kampus održat će se prvo izdanje festivala “Vino Dalmacije”, koji okuplja sve vodeće dalmatinske vinare te tako posjetiteljima nudi sveobuhvatan pregled dalmatinske vinske scene.

Kako je napomenuo predsjednik udruženja Vino Dalmacije, Ivica Kovačević, ovo je prvi festival vina kojeg organiziraju pravi hrvatski vinari, a sudjelovanje je najavilo 40 izlagača.

– Nažalost, zadnji godina doživljavamo jedan pad proizvodnje i potreban nam je jedan zamah i ovakvo predstavljanje da pokušamo vratiti dignitet vinu i proizvodnji. U jednoj sprezi sa Sveučilištem pokušavamo promovirati jedan malo drugačiji način suradnje, jer ovaj prostor na Kampusu nije slučajno odabran, već je ovo jedan početak suradnje gospodarstva, u ovom slučaju vinara, i budućeg sveučilišnog studija mediteranske poljoprivrede. – kazao je Kovačević.

Festival se održava u suorganizaciji Sveučilišta u Splitu, a Šimun Anđelić je objasnio kako je došlo do takve suradnje.

– Ovaj festival treba poslužiti za više ciljeva. Jedan je promocija našeg studija Meditersanke poljoprivred ekoji je neko vrijeme zamrznut jer nismo imali kadra, a sad ga ponovno pokrećemo. koji bi trebao pomoći razvoju poljoprivrede u našem području. Drugi cilj je da održimo kontiuitet suradnje s realnim sektorom, jer ako studijski program nije napravljen tako da služi proizvođačima i da stvara kadrove koji imaju potrebno znanje, onda taj studij nije adekvatan. – kazao je Anđelić.

Napomenuo je kako dalmatinska vina imaju puno lošiju promociju, od primjerice istarskih, iako su po kvaliteti, tradiciji i svemu drugom izvanredna.

Hrvatima najomiljenija dalmatinska vina

U strukturi hrvatskih vina su najomiljenija i najzastupljenija dalmatinska vina koja pije 33 posto građana, a slijede slavonska, istarska, zagorska i međimurska, kazala je Danica Poparić-Majić iz HGK.

– Hrvatska je zaista jedan bogati rudnik autohtonih sorti, od 258 sorti koje se nalaze na nacionalnoj listi kultivara koji se uzgajaju u Hrvatskoj, od toga 130 autohtonih sorti. Od tih sorti dvije trećine su naše dalmatinske autohtone sorte. To je jedan veliki potencijal koji nije dovoljno prepoznat, a koji je vrlo interesantan turistima, na stranim tržištima gdje se cijeni nešto što je novo, nešto što je još neotkriveno i nešto što ima priču i tradiciju. – kazala je Poparić-Majić.Podijelite