Na današnji dan umro poznati atentator Gavrilo Princip

U Sarajevu je 1914. ubio austrijskog prijestolonasljednika nadvojvodu Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju

Poznati atentator Gavrilo Princip, koji je 1914. u Sarajevu ubio austrijskog prijestolonasljednika nadvojvodu Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, umro je 28. travnja 1918. od tuberkuloze u zatvoru tvrđave Terezin u Češkoj.


Cijelo stoljeće poslije njegove smrti vode se rasprave je li Gavrilo Princip, Srbin iz sela Obljaja kod Bosanskog Grahova i pripadnik revolucionarne organizacije Mlada Bosna, bio heroj koji je smaknuo austrijskog okupatora, terorist zbog kojega je buknuo Prvi svjetski rat ili žrtva indoktrinacije.

Nakon balkanskih ratova odnosi između Srbije i Austro-Ugarske znatno su se zaoštrili. Srbija je udvostručila svoje područje, a povećao joj se i apetit prema pokrajini Bosni i Hercegovini, što je dodatno ugrozilo austrijske strateške interese na Balkanu.

Europske velesile udružene u suprotstavljene tabore – Centralne sile i Antantu – u to su vrijeme samo čekale prigodu za oružani obračun i novu podjelu svijeta. U takvim okolnostima Austro-Ugarska je 1914. organizirala velike vojne manevre u Bosni i Hercegovini, nakon kojih je austrijski prijestolonasljednik stigao u posjet Sarajevu.

Franjo Ferdinand nije slučajno odabran za metu atentata. Njegova politika zagovaranja trijalizma Austrije, Ugarske i Hrvatske, oko koje bi se okupile Slovenija i Bosna i Hercegovina, remetila je velikosrpske težnje za tim dijelovima Austro-Ugarske.


U Sarajevu je čekala skupina atentatora iz redova Mlade Bosne. Jedan od njih bacio je bombu na Ferdinandov automobil, ali se ona odbila i ranila časnika iz pratnje i nekoliko prolaznika. Prijestolonasljednik je izazivajući sudbinu odmah krenuo dalje u posjet ranjenicima u bolnici. Na tom putu našao se na meti novog atentatora – Gavrila Principa, koji je hicima iz pištolja ubio njega i njegovu trudnu suprugu Sofiju.

Prema tadašnjem zakonu maloljetne osobe nisu mogle biti osuđene na smrt, tako da je Gavrilo Princip osuđen na 20 godina zatvora, no nije poživio do kraja rata, nego je umro u zatvoru u 24 godini, javlja HRT.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime