Na današnjoj konferenciji za novinare Mosta nezavisnih lista predstavljen je prijedlog Zakona o mikrosolarima, jedan u nizu važnih zakona na kojima radimo.

Predsjednik Mosta Božo Petrov podržao je inicijativu o energetici, a danas je to bila prezentacija Zakona o mikrosolarima koju su u ime Mosta prezentirali splitski gradski vijećnici koji su bili i u Ministarstvu energetike i zaštite okoliša, Ante Čikotić i Mate Rebić.

Bivši ministar energetike i zaštite okoliša, profesor Slaven Dobrović na konferenciji je pojasnio značaj obnovljivih izvora energije i održivog razvoja, a saborska zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić osvrnula se na značaj mikrosolara za male i mikro poduzetnike.

Božo Petrov je istaknuo kako Most svojim prijedlogom Zakona o mikrosolarima želi potaknuti energetsku neovisnost i poduzeti korake koji idu u tom smjeru.

Osim rješavanja energetskog siromaštva za najpotrebitije, naš prijedlog ide u korak s izazovima održivog razvoja. Hrvatska posjeduje silne potencijale u obnovljivim izvorima energije, ponajprije u suncu. U dosadašnjoj energetskoj politici u Hrvatskoj, obnovljivi izvori energije, a posebno sunce, nisu nikada doživjeli ozbiljniju pažnju. I HDZ i SDP potpuno su zanemarili ovaj segment, to je sasvim jasno vidljivo po tome koliko Hrvatska zaostaje za EU zemljama, što je posebno žalosno s obzirom na to da našu mediteransku poziciju. – naglasio je Petrov.

Petrov je dodao kako primjena zakona značajno doprinosi obvezama koje je Hrvatska kao dio EU preuzela, a to je potpisivanje Pariškog sporazuma, prema kojem se staklenički plinovi moraju smanjiti za 40 posto do 2030. godine.

Ante Čikotić i Mate Rebić u svojoj prezentaciji Zakona o mikrosolarima, istaknuli su sve njegove prednosti.

-Prijedlog zakona je posebno namijenjen malim kupcima električne energije, građanima, malim i srednjim poduzetnicima koji upravljaju cijenom energije i svojom energetskom budućnošću, što je važan korak prema energetskoj neovisnosti, a protiv energetskog siromaštva. – objasnio je Čikotić.

Ivani Ninčević-Lesandrić objasnila je da je izuzetno važno što bi ovaj Zakon o mikrosolarima omogućio i građanima i malim i mikro poduzetnicima, da u propisanim administrativnim rokovima od 15 dana dobiju mogućnost izmjene svojih elektroenergetskih uvjeta.

-Napokon bi se administrativni aparat smanjio na korist poduzetnika i oni bi mogli samostalno, a jednostavno upravljati svojom potrošnjom energije, za vlastite potrebe. Kupac postaje proizvođač s tendencijom poticanja izgradnje mikro postrojenja za proizvodnju električne energije za samoopskrbu. – istaknula je Ninčević Lesandrić.

-Činjenica je da bi, za razliku od dosadašnjeg modela, mali kupci-proizvođači na tržištu električne energije osnažili svoju poziciju kupca-proizvođača i potrošača s vlastitom proizvodnjom instalirane snage do 10kW, priključenog na distribucijsku mrežu. Zakonom o samoopskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora uredilo bi se je planiranje i poticanje proizvodnje i potrošnje električne energije na jednom mjernom mjestu u mikro proizvodnim postrojenjima iz obnovljivih izvora energije, sunca, vjetra i vode. – upozorio je na značaj ovog zakona Rebić.

Čikotić je dodao izuzetnu važnost ovog prijedloga zakona u suzbijanju problema energetskog siromaštva, jer bi se njime pomoglo i do 10 tisuća siromašnih domaćinstava kojima bi se dugoročno račun za električnu energiju sveo na nulu.

Čikotić je objasnio začarani krug naknada i pomoći ugroženim građanima:.

-Malo je poznato da Županije sufinanciraju ogrjev za ekonomski ugrožene korisnike. Nevelik iznos od prosječnih 950 kn po korisniku izgleda potpuno drugačije kad kažemo da taj oblik pomoći u Splitsko-dalmatinskoj županiji koristi 27.262 građana u iznosu od 28.175,920 kuna. Prema podacima Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike u 13 hrvatskih županija u 2016. godini naknadu za ugroženog kupca energenata dobilo je 68.077 korisnika što je ukupno 126.604.000 kuna. Taj novac dolazi od naknada koje financiraju drugi građani kroz solidarne naknade i postao je opterećenje kojem se ne vidi kraj. Predlažemo da se iskoriste obnovljivi izvori energije kod građana koji imaju uvjete da ih se kroz ulaganje u mikrosolare na krovovima izvede iz začaranog kruga naknada i pomoći te im se dugoročno osiguraju uvjeti izlaska iz energetskog siromaštva. – pojasnio je Čikotić.

Profesor Slaven Dobrović zaključuje kako, osim borbe protiv energetskog siromaštva, ovaj zakon ima velik utjecaj na nacionalni inventar emisija stakleničkih plinova. I on je, kao i Petrov, istaknuo obvezu smanjenja emisija stakleničkih plinova čak 40 posto do 2030. godine.

-Proizvodnjom električne energije na mjestu potrošnje iz obnovljivih izvora energije izbjegava se povlačenje električne energije iz mreže. Svaki kWh električne energije u mreži sadrži teret emisija stakleničkih plinova nastalih proizvodnjom, transformacijom i distribucijom, ovaj teret prosječno iznosi 362 g CO2/kWh. To znači da svaka supstitucija energije iz mreže obnovljivom energijom znači efektivno smanjenje emisija stakleničkih plinova u inventaru RH. Potencijal Hrvatske je zbog geografskog položaja iznimno velik te je moguće očekivati da se količina energije generirane u ovakvim mikrosolarima već u prvoj fazi implementacije prijeđe 3000 GWh. Uz 3000 GWh iz mikrosolara, što je očekivano generirati u cca 250 tisuća jedinica po 10kW, moguće je smanjiti nacionalne emisije za 1086 kt CO2 što je čak 6,5 posto emisija iz sektora energetike. Puni potencijal je nekoliko puta veći.  – zaključio je Dobrović.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0