MOST: Dosta je “briselskih čata”, “jadranski” političari moraju biti za isključivi gospodarski pojas!

"Prema analizi, zbog ovog neproglašenja Hrvatska gubi 130 milijuna eura godišnje"

Politički tajnik MOST-a i saborski zastupnik Nikola Grmoja, saborski zastupnik i županijski vijećnik Miro Bulj i Ante Čikotić, bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i županijski vijećnik, danas su na splitskoj Zenti održali konferenciju za medije o Isključivom gospodarskom pojasu. Vlada RH je dala negativno mišljenje na Isključivi gospodarski pojas, a MOST ustraje u svojoj inicijativi.


– Nakon jučerašnjeg predstavljanja Zakona o toplinarstvu u Saboru Most nastavlja sa svojim aktivnostima. Bavimo se stvarnim problemima Hrvatske, a ne Plenkovićevim i Macanovim spinovima. Naime, uputili smo u saborsku proceduru izmjenu odluke o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na moru, odnosno odluku o proširenju odluke Isključivog gospodarskog pojasa. Na istoj sjednici Vlade, na kojoj je prihvaćena Istanbulska konvencija, odbačen je ovaj naš prijedlog i još jedan naš zakon, koji se tiče sprječavanja novca gdje smo tražili objavu registra stvarnih vlasnika tvrtki. Međutim oba naša zakona su odbačeni. Mi ne odustajemo od naših prijedloga. – kazao je Nikola Grmoja u uvodu konferencije.

Miro Bulj je pojasnio na koji način želi “pritisnuti” Vladu i saborske zastupnike da se Isključivi gospodarski pojas izglasa.

Isključivi gospodarski pojas

– Isključivi gospodarski pojas kao strateški interes Republike Hrvatske i obaveza po konvenciji UN iz ’82. godine i prema onome što Europska komisija traži od nas da zaštitimo more, mi smo u proceduri nakon neprihvaćanja od strane Vlade. Mi ćemo u Splitsko-dalmatinskoj županiji uputiti prijedlog za tematsku sjednicu. Materijali su prikupljeni i prikupljamo potpise da se županija odredi pošto je dio veliki dio površine Jadranskog mora u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Očekujemo da će svi županijski vijećnici to podržati jer jednostavno Jadransko more je naš resurs. Dosta je bilo ugrožavanja mora i ekološki i ekonomski i na bilo koji drugi način. Naravno da očekujemo podršku i hitno sazivanje, prije donošenja i rasprave u Saboru o IGP, svih županijskih vijećnika, župana te da tu potporu uputimo saborskim zastupnicima. Jednostavno to je strateški interes Republike Hrvatske.

Od turizma imamo 18 posto BDP, imamo ekološke probleme na ovom području koje nitko ne kontrolira, a Talijani i druge ribarske flote maksimalno koriste naš riblji fond koji prepakiraju i na kraju završi na našem tržištu. Prema tome moramo zaštiti naše more Isključivim gospodarskim pojasom. To je naša obaveza prema budućim generacijama od kojih smo mi posudili.

Očekujem da će svi županijski vijećnici po hitnoj proceduri podržati ovo jer smo iz Dalmacije. Očekujemo da ćemo poslije toga u svim županijama uz Jadran, od Istre do Dubrovačko-neretvanske županije, svi podržati ovaj prijedlog. Od saborskih zastupnika očekujem da će jednom kazati NE politici koja nije u interesu naroda, nego u interesu “briselskih činovnika”. – rekao je Miro Bulj i dodao kako pod “briselske čate” smatra sve dosadašnje premijere koji nisu imali hrabrosti krenuti s izglasavanjem Isključivim gospodarskim pojasom.


[fb_pe url=”https://www.facebook.com/MostNezavisnihLista/videos/1655491497872424/” bottom=”30″]

Više o samom IGP-u kazao je Ante Čikotić.– Ova inicijativa i ovaj pokret je nastavak akcije iz 2009. More i kopno, gdje je 200 000 građana dalo svoj potpis. Mislim da nitko ne smije zanemarivati 200 tisuća građana. Iz Splitsko-dalmatinske županije će krenuti inicijativa i želimo da nam se pridruže sve jadranske županije. Naime, radi se o 24 tisuće kvadratnih kilometara površine. Nama je prvenstveni cilj ove inicijative zaštita Jadrana, kao jednog od najvećih resursa. Nažalost Jadran je ugrožen od prekomjernih tankera koji izlijevaju svoje balastne vode i naftne mrlje, a svjedoci smo putem satelitskih snimaka koje smo vidjeli, a i sam predsjednik Vlade ih je vidio.

Nažalost, zapelo je zato što je politika nezamjeranja svih dosadašnjih Vlada prema susjedima bila. To je i ugroza ribljeg fonda. Mi s ovim činom želimo Talijane dovesti za stol da raspravljamo o zaštiti Jadrana, jer oni sada eksplantiraju ono područje koje mi želimo zaštiti, a ministarstvo poljoprivrede i uprava za ribarstvo jednostavno zabranjuje našim ribarima izlov, dok Talijani prekomjerno izlovljavaju. Ovo je i suverenističko pitanje i pitanje dobrog odnosa s Talijanima koje more biti na međusobno uvažavanju.

Naravno, 24 tisuće kilometara nije zanemarivo. Europska sredstva postoje, EU fondovi mogu nam isfinancirati i brodove. Danas je zaštita prostora tehnologijom dostupna. Imate dronove i razne načine kako se može preko satelita kontrolirati kretanje plovila. Ovo je naš doprinos zaštiti Jadrana i samoga ribljeg fonda. Nadamo se da neće biti stranačke stege koja ide u smjeru dosadašnjih ambicija pojedinih čelnika stranka i da ova tema neće biti nešto što će se podvući pod tepih. Zato ćemo vlast prisiliti da o ovome kroz raspravu u Saboru razgovaramo i mi smo zaista ožalošćeni što je Vlada dala negativno mišljenje na ovo u čemu bi trebali biti jedinstveni. – zaključio je Čikotić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0