U petak su Šibenčani mogli svjedočiti tegljenju topovnjače RTOP12 “”Kralj Dmitar Zvonimir” koja je dotegljena prije pet dana u šibensko Remontno brodogradilište. Ministarstvo obrane je odgovarajući na naš upit portala Morski.hr potvrdilo da se radi o tegljenju iz sigurnosnih razloga zbog stanja pogonskih motora i njihove višegodišnje neispravnosti.

– Vezano za Vaš upit možemo Vas izvijestiti da su raketne topovnjače RTOP 11 i 12 plovile u remontno brodogradilište Šibenik radi redovitog održavanja brodskih topova u skladu s procedurama koje se provode u sklopu redovitog održavanja brodskih oružnih sustava. Topovnjače su samostalnim pogonom doplovile do ulaza u kanal Sv. Ante, a tegljenju brodova samo kroz kanal do brodogradilišta pristupilo se iz sigurnosnih razloga, vezano uz stanje pogonskih motora – izvještava MORH.

U tijeku nabavka zamjenskih motora

“Podsjećamo, u tijeku je proces nabave zamjenskih motora i pričuvnih dijelova zbog njihove višegodišnje neispravnosti. Napominjemo kako su svi ostali sustavi na brodovima funkcionalni i redovito se održavaju”, podsjećaju iz ministarstva.

Šibenčani su u petak svjedočili istoj sceni, što je na naš upit MORH i potvrdio:

“Ista aktivnost u šibenskom brodogradilištu planirana je i za petak, 23. studenog 2018., nakon čega će RTOP-12 ponovo, nakon što izađe iz kanala, nastaviti samostalnu plovidbu do matične luke.

Predmetne aktivnosti provode se u sklopu planskog održavanja i osiguravanja kontinuiteta obuke.

Ujedno vas izvješćujemo kako raketne topovnjače RTOP-11 i 12 nisu sudjelovale na vježbi Velebit 18 – združena snaga, te napominjemo kako vojne vježbe ne utječu na stanje ispravnosti, već se kroz njih stječu i potvrđuju sposobnosti neophodne za izvršenje misija i zadaća Hrvatske ratne mornarice”, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime