MORE ZA ZDRAVLJE GORNJIH DIŠNIH PUTOVA Potrudite se ljeti da bi vaše dijete bilo zdravije zimi

More ima blagotvoran učinak na naše dišne putove, a poglavito na gornji dišni put u djece. Zna se to od davnina jer su brojna lječilišta za djecu i odrasle s bolestima dišnih putova (astma, tuberkuloza) u prošlom stoljeću bila lokalizirana na moru

Za Dalmacija Danas piše izv.prof. prim. dr.sc. Željka Roje


Često pričamo o tome da živimo u raju na Zemlji, u podneblju tako pogodne klime, uz more, na moru… Ali jesmo li svjesni svih blagodati mora za naše zdravlje?

Bojim se da nismo.

More doživljavamo kao razonodu, povremeno kao dobru fizikalnu terapiju u smislu plivanja i to samo kada nas zabole leđa, vrat, koljeno ili rame, ili ne daj Bože nakon operacije koštano mišićnog sustava… Ali more ima blagotvoran učinak na naše dišne putove, a poglavito na gornji dišni put u djece. Zna se to od davnina jer su brojna lječilišta za djecu i odrasle s bolestima dišnih putova (astma, tuberkuloza) u prošlom stoljeću bila lokalizirana na moru.

Znaju to i brojne farmaceutske firme koje su ono najbolje iz mora pretočili u komercijalne pripravke koji nas spašavaju tijekom zime, olakšavaju nam simptome prehlade i alergije. Skloni smo potrošiti jako puno novaca na takve i slične pripravke ili postupke (npr. slana soba) dok nam besplatni original stoji pred nosom i mi – ništa! Ne doživljavamo ga uopće.

A u suvremenom socijalno-ekonomskom trenutku financijska dimenzija nije za zanemariti, posebno u obiteljima s više djece.


ZAŠTO JE MORSKA VODA DOBRA ZA ZDRAVLJE?

I samo šetanje uz more djeluje povoljno na zdravlje, jer omogućuje udisanje mikrokapljica morske vode, koje nastaju od razbijanja valova o obalu. Te kapljice sadrže mnoštvo negativnih iona i kemijske elemente u tragovima bitne za uravnotežen metabolizam.
Družimo li se s morem tijekom ljeta, učinak na zdravlje još je povoljniji, jer se djelovanju morske vode pridružuje i blagotvorna aktivnost sunčeva svjetla putem očnog živca na središnji živčani sustav.Morska voda je hipertonična otopina koja osim svog baktericidnog i bakteriostatskog učinka djeluje na sluznicu gornjeg dišnog puta tako da smanjuje njenu oteklinu izvlačeći procesom osmoze tekućinu i tako ju stanjuje. Istovremeno razrjeđuje sekret i vlaži sluznici čime osigurava lakše izbacivanje sekreta.

To susljedno dovodi do proširenja brojnih uskih kanalića u našoj „ORL kući“ (ušća sinusa, Eustahijeve cijevi) čime se osigurava drenaža i ventilacija srednjeg uha i sinusa.

Osim toga, jedan od najčešćih problema u djece predškolske dobi je uvećan treći krajnik koji poput spužvastog limfnog čepa zatvara nos sa stražnje strane. Zbog toga djeca hrču, imaju prekide u disanju, zatvorenu Eustahijevu cijev, slabije čuju ili imaju česte upale srednjeg uha. E, zahvaljujući morskoj vodi ta se spužvasta tvorba značajno smanjuje pa tako određeni broj djece izbjegne operaciju na jesen.

Brojni roditelji mojih malih pacijenata mogu svjedočiti o tome da su djeca konzervativnim liječenjem i redovitim kupanjem i ronjenjem u moru izbjegli operacijski zahvat, a to nije mala stvar.

Ja obično kažem roditeljima: Dajmo prirodi šansu! Operirati uvijek možemo!

Međutim ukoliko dijete i nakon ljeta ima iste smetnje (oslabljen sluh, otežano disanje) onda ste posve sigurni da bez operacije neće ići i da je to jedino pravo rješenje za otklanjanje kroničnih smetnji koje dijete ima.

KAKO REAGIRAJU RODITELJI KADA NAPIŠETE KAO TERAPIJU KUPANJE I RONJENJE U MORU?

Gledaju me u čudu uglavnom! Svima je prihvatljivije kupiti kapi ili sprej i tako se liječiti negoli na ovaj potpuno prirodni način. Tada moram upotrijebiti svu svoju sposobnost uvjeravanja kako bih im objasnila da je to uistinu potrebno njihovom djetetu.

Ukoliko dijete ima problem s trećim krajnikom i poremećajem ventilacije srednjeg uha obično moja preporuka za terapiju izgleda ovako: KUPANJE I RONJENJE U MORU, ŽVAKATI ŽVAKU, ZIJEVATI, PUHATI BALON NA NOS! Izgleda kao dobra zabava u igraonici, a ne ozbiljna specijalistička preporuka, zar ne?

Ali, vjerujte mi, ova je terapija jako učinkovita!

Što dulje radim ovaj posao (a radim ga već 25 godina) mogu reći da sve više poštujem prirodu i njene potencijale u liječenju brojnih stanja i bolesti.

Zato dragi roditelji, kupajte Vašu djecu svaki dan, neka glava ide malo ispod površine mora (iako je to ponekad neugodno), jer je to bolje negoli antibiotik ili kapi za nos!

SMIJU LI SE DJECA SA ČESTIM UPALAMA UHA KUPATI U MORU?

Velika je zabluda da ukoliko dijete ima problem sa srednjim uhom ne smije močiti uši! Dapače, to je poželjno, jer srednje je uho dio dišnog sustava i ono se čisti i ventilira preko nosa! Osobe ili djeca koja imaju problem s vanjskim uhom ne smiju močiti glavu i uši bez zaštite. TO je strašno velika razlika! Vanjsko uho se sastoji od uške i zvukovoda – kožnog kanala dugačkog 2.5 cm u kojem se mogu događati iste infekcije kao bilo gdje na koži. On je bubnjićem odvojen od srednjeg uha koje je mala šupljinica unutar koje se nalazi sluznica jednaka onoj u nosu. Dakle, srednje uho je produženi dio nosne šupljine, dok je vanjsko uho dio kože! Nebo i zemlja! Jedino ukoliko dijete ima probušen bubnjić ili cjevčicu u uhu mora se kupati sa zaštitom!

PORUKA ZA KRAJ

Razlog više za uživanje u ljetovanju na moru svakako bi trebala biti i činjenica da more – liječi. Dokazano je da morska voda obiluje mineralima i oligoelementima kojih naše Jadransko more sadrži više od 80. U moru se tako nalaze tragovi natrija, magnezija, silicija, kalcija, kalija, dušika, litija, cinka, fosfora, joda, željeza. Doda li se tome vitamin D koji tijelo dobiva zahvaljujući suncu, jasno je da tijelo na moru dobiva pravu zdravstvenu njegu ako se samo prepusti boravku u morskoj vodi.

Za kraj malo stihova:

I gledam more gdje se meni penje,

i slušam more

Dobro jutro veli…..

 

Neka Vam tako započne i završi svaki ljetni dan!

U suštini, potrudimo se ljeti za zdravlje tijekom cijele godine!

Moja reakcija na članak je...
Vau
28
Haha
0
Hagić
8
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime