Toplina nas ove godine neće. Sjećate li lanjskog svibnja? Bio je to mjesec koji se po vremenskim obilježjima mogao ubrojiti u rano ljeto. Sve je počelo još u travnju kada je temperatura već “debelo” prelazila 25°C. Lani je samo jedan dan u svibnju u Splitu imao najvišu dnevnu temperaturu ispod 20 stupnjeva, a u prvih 15 dana ovog svibnja samo je dva dana bilo 20 ili više stupnjeva. 25 stupnjeva još nije dosegnuto.

Usporedba lanjskih i ovogodišnjih temperatura u drugom dijelu travnja i u svibnju (Ogimet)

S prosječnom temperaturom od 14,57°C, prva polovina ovogodišnjeg svibnja bila je za 4,1°C hladnija od prosjeka. Veće polumjesečno temperaturno odstupanje od spomenutog posljednji put se dogodilo u veljače 2012. kada je pao legendarni višednevni “Kerumov” snijeg.

Dakle, službeno, ovako hladnije vrijeme od prosjeka u 2 tjedna zaredom nismo imali više od 7 godina.

Neobično hladno svibanjsko vrijeme, očekivano, odrazilo se na površinske temperature mora. Možete li vjerovati da smo lani 12. svibnja imali temperaturu mora od 23 stupnja u Splitu, a dva tjedna nakon 25 stupnjeva? Ove godine more u Splitu do danas nije prešlo hladnih 16 stupnjeva. Jučer je na nekoliko postaja na sjevernom Jadranu more bilo 12°C, a najtoplije je na jugu, do 17 stupnjeva.

Tako je more trenutno čak 7 stupnjeva hladnije nego u isto vrijeme. More je hladnije od prosjeka na cijelom Jadranu, više na sjevernom nego južnom. More će se prema kraju mjeseca lagano zagrijati, ali i dalje to neće biti vrijednosti koje će osigurati ugodno kupanje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime