Mlečani napali Neretvane u Makarskoj, evo kako su ih neretvanski Hrvati savladali

[FOTOGALERIJA] Program obilježavanja Dana Hrvatske ratne mornarice pogledajte u članku!

Bitka kod Makarske odigrala se 18. rujna 887. godine. Novoizabrani mletački dužd Petar I. Kandijan se te 887. godine zaputio brodovljem u kaznenu ekspediciju prema Neretvanima.


Prema zapisima mletačkog ljetopisca Ivana Đakona, snage mletačkog brodovlja činilo je 12 brodova. Iskrcao se kod Makra. Prvi udarni val mletačkih postrojba bio je uspješan. Mlečani su Neretvanima uništili pet brodova. No, uskoro, 18. rujna 887. godine, Neretvani su snažno uzvratili te u potpunosti razbili mletačke snage i na kopnu i na moru. Sam je mletački dužd poginuo u ovoj bitci, a njegovo tijelo Mlečani nisu odnijeli, nego je ostalo kod Neretvana. Mletački ga je tribun Andrija morao ukrasti da bi ga pokopao u stolnoj crkvi u Gradu.

Zanimljivo je da se dugo vremena za jedan nadgrobni spomenik u Tučepima kod Makarske (za kojeg se poslije pokazalo da je iz 1. stoljeća) vjerovalo da je nadgrobni spomenik mletačkog dužda Petra I. Kandijana koji je poginuo nedaleko od tog mjesta u ovoj pomorsko-kopnenoj bitci.

Od onda pa sve do konca 10. stoljeća Hrvati i Mlečani žive u miru, a Mlečani su prisiljeni godišnje plaćati hrvatskom vladaru danak. To je jedna od bitaka koje su odredile tijek povijesti na istočnoj jadranskoj obali.

Ovaj se nadnevak od 1990. obilježava kao Dan Hrvatske ratne mornarice, čime se posebno želi istaknuti hrvatska pomorska tradicija.Jučer je u gradskoj luci održano uprizorenje bitke iz 887. godine kojoj su prisustvovali brojni domaći, ali i posjetitelji grada Makarske. Kako su se Neretvani obranili pogledajte u fotogaleriji.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime