MJERENA PROTOČNOST RIJEKE ŽRNOVNICE Djelatnici splitske “Higre”: “Nema razloga za brigu, nitko nije ugrožen”

"Primijećena je veća razina zamućenosti rijeke, ali i to je bilo očekivano", kažu nam djelatnici splitske "Higre"


Djelatnici splitske tvrtke „Higra d.o.o.“  danas su na rijeci Žrnovnici mjerili razinu protoka, onečišćenja i vodostaja rijeke. Poznato je da na izvoru ove rijeke postoji sigurnosna stanica koja mjeri razinu, temperaturu, elektrovodljivost, bistrinu, odnosno mutnoću vode i sve ostale brojne parametre rijeke. Danas su uslijed nedavnih ekstremnih padalina na teren izišli i djelatnici „Higre“ iz Splita.


Predsjednik GK Žrnovnica Branko Solje: “Nakon obilnih oborina imamo određenih komunalnih problema, ali sve rješavamo na vrijeme”

– Mi na godišnjim razinama imamo ugovore kroz koje radimo hidrometriju, a to su redovna mjerenja kvalitete i kvantitete rijeka. Konkretno danas smo mjerili protok i količinu rijeke koja ima vrlo visoki vodostaj u proteklim danima. Taj protok koji mi izmjerimo veže se na mjernom uređaju (vodokazu) na izvoru rijeke – objašnjavaju nam djelatnici „Higre“.

„Radimo s posebnim uređajem i pratimo sve parametre voda“

Ističu nam da ovo nije nesvakidašnji prizor jer oni bez obzira na vremenske prilike ili neprilike kontinuirano iz godine u godinu prate rijeke u splitskom okruženju.

– Mjerenja radimo kontinuirano iz godine u godinu. Ti podaci podijele se s rasponom mjerenja na male, srednje i velike riječne vode. Onda se na osnovu tih mjerenja radi konstrukcijska krivulja ili krivulja protoka koju obrađuje DHMZ na osnovi svih našim podataka s terena – kažu nam.„Higra“ svoja mjerenja radi pomoću „River Pro“ uređaja koji radi na bazi dopplerovog efekta, a naglašavaju nam da kroz mjerenja određuju brojne parametre rijeka.

– Prema ovom uređaju točno određujemo kolike količine vode dolaze na korito i samim time dolazimo do zaključaka koji su vezani prije svega za količinu protočnosti rijeka, ali i vodostaj. Na osnovi svih ovih podataka DHMZ izdaje službene grafičke podatke za svaku mjernu postaju u Hrvatskoj, pa tako i za rijeku Žrnovnicu – kazuje nam Marin Milin iz „Higre“.

Milin nam naglašava da u ovim trenutcima uslijed ogromne količine padalina u Splitu i njegovoj okolici ne postoji nikakva opasnost za građevinske objekte, kuće i domaćinstva u Žrnovnici.

“Nema razloga za brigu, stanovnici i njihove kuće nisu ugrožene”

– Prema našim saznanjima ne postoji nikakva opasnost niti ugroza za stanovnike Žrnovnice. Unatoč ovim ekstremnim vremenskim nepogodama, niti jedna kuća nije ugrožena. Nije ova pojava neuobičajena kod nas, tako da mjesta za brigu i paniku nema – ističe Milin koji naglašava da trenutni izmjereni vodostaj nije najveći do sada zabilježeni u Žrnovnici.

Kaže u nastavku da su primijetili veću razinu zamućenosti rijeke, ali naglašava da je i to u normalnim okvirima, jer nakon svake malo veće količine oborina zbog dalmatinskog sastava tla dolazi do malo veće zamućenosti rijeka i jezera.

– Očekivali smo veću zamućenost rijeke. To je sasvim normalno nakon velikih padalina koje su se dogodile prije nekoliko dana – zaključuje Milin.

Posjetimo, u posljednja dva dana u Žrnovnici je palo 100 litara kiše po kvadratnom metru, a u zaleđu Mosora ukupna količina oborina prešla je 200 litara po kvadratnom metru.

Stoga ne čudi ogroman porast vodostaja rijeke Žrnovnice koja je na najvišoj razini od 2004. godine kada se dogodila poznata, velika i posljednja poplava.

Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
2
Hagić
2
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
1
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime