Miro Bulj: “Sinj ima sve uvjete za povratak Općinskog suda”

Vraćanjem Općinskog suda u Sinj, kaže Bulj, riješit će se problem građana koji žive u mjestima koji su od Splita udaljeni i do 80 km, a nemaju dobru prometnu povezanost

MOST-ov saborski zastupnik, sinjski gradski vijećnik i vijećnik u Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinske županije Miro Bulj ispred zgrade Suda u Sinju održao je konferenciju za medije na temu ‘Štete i troškovi koje za stanovništvo donosi novi Prijedlog zakona o područjima i sjedištima sudova’, piše Ferata.hr.


Bulj je istaknuo kako je Ministarstvo pravosuđa uputilo u proceduru Prijedlog Zakona o područjima i sjedištima sudova, a u ocjeni stanja navodi se kako su se veličina pojedinih sudova, odnosno pravosudnih područja i njihove geografske specifičnosti pokazale kao poteškoće u upravljanju velikim sudovima, pri čemu su najizraženiji problemi na području sudova u Zagrebu i Splitu. Dodao je kako se ovim prijedlogom Zakona dobiva 10 novih općinskih sudova, a na splitskom pravosudnom području djelovali bi Općinski sud Split 1 i 2 te Općinski sud Makarska.

Bulj je istaknuo kako se u javnoj raspravi navodi da određeno područje mora imati 50 tisuća stanovnika. Dodao je da cetinski kraj broji oko 48 tisuća stanovnika, a ako mu se pripoje Muć, Cista i okolne općine, udovoljavat će propisanim uvjetima. Vraćanjem Općinskog suda u Sinj, kaže Bulj, riješit će se problem građana koji žive u mjestima koji su od Splita udaljeni i do 80 km, a nemaju dobru prometnu povezanost. Podsjetio je kako je u obnovu zgrade Suda u Sinju 2002. godine uloženo nešto više od 10 milijuna kuna te zaključio kako Sinj ima sve uvjete za Općinski sud.

– Nama ne treba Split 2, nama treba Općinski sud Sinj. To će biti smanjenje troškova za građane s područja Cetinske krajine i okolnih općina u blizini Trilja, Muća, iz kaštelanske zagora, cijele Dalmatinske zagore. Time bi bili manji troškovi samog stanovništva, ali i pravosuđa. Kad bi se vratio i Kazneni odjel troškovi bi bili dodatno smanjeni – ističe Miro Bulj.

Bulj je kazao kako će na ovu temu uputiti dopis čelnicima okolnih gradova i općina te županu splitsko-dalmatinskom, a pokrenut će i proceduru kako bi o ovom problemu raspravljali sinjsko Gradsko vijeće i Županijska skupština, piše Ferata.hr.

– Očekujem da će i ministar Bošnjaković sagledati ove činjenice i da će Sinj povijesno, geografski, kulturno, politički, ekonomski i površinski zaslužiti da se vrati Općinski sud. Činjenica je da i oni sami priznaju da je područje Općinskog suda Split u problemima kao glomazni sustav, da ga ne mogu kontrolirati. Nadam se da će Sinj biti Općinski sud Sinj, a ne Split 2 – naglasio je.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0