“U Hrvatskoj brojke novozaraženih na tjednoj razini padaju treći tjedan zaredom. Stopa novozaraženih u zadnjih sedam dana manja je za 5,2 posto u odnosu na prethodni tjedan, a s tim u vezi tendencija smanjenja postotka hospitaliziranih u odnosu na broj akutnih slučajeva iznosi 13 posto. Od ukupnog broja hospitaliziranih 9,71 posto je na respiratoru što je više za 1,71 posto u odnosu na prošli tjedan, a postotak umrlih u odnosu na broj zaraženih od početak epidemije je 1,68 posto”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade, pišu Vijesti.hr.

S obzitom na to da se dolaskom jeseni povećava broj respiratornih infekcija, ministar je građane pozvao da se pridržavaju epidemioloških mjera i pravovremeno cijepe protiv respiratornih infekcija što je najučinkovitija mjera prevencije.

U Hrvatskoj je trenutno 1200 aktivnih bolesnika s Covidom-19, na bolničkom liječenju je trenutno 266 pacijenata. U proteklih tjedan dana zaprimljeno je 219 oboljelih, na respiratoru je 23, a otpuštena je 223 pacijenata. Prosječna dob zaraženih je 49,2 godina. U proteklom tjednu zabilježena su 73 nova slučaja koronavirusa među zaposlenima u zdravstvu, a 426 djelatnika su u samoizolaciji, još su neke od brojki koje je iznio Beroš.

Podsjetio je i da je skraćeno vrijeme izolacije za asimptomatske osobe, kao i oboljelih s blagom ili umjerenom kliničkom slikom s 14 na 10 dana, a naglasio je da zdravstvene ustanove ne smiju uvjetovati primitak bolesnika kojima je potrebna hospitalizacija ili provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka negativnim PCR testom koji nije stariji od 48 sati. Osobito u hitnim situacijama ili kad odgoda može uzrokovati pogoršanje zdravstvenog stanja i te su preporuke proslijeđene liječnicima obiteljske medicine i pedijatrima.

Također, ravnateljima bolnica je upućena obavijest da radi smanjenja lista čekanja na pojedine usluge prilikom izdavanja odobrenja za dopunski rad liječnika vode računa o izvršenim obvezama u matičnoj ustanovi.

1397 upozorenja zbog nepridržavanja odluka Stožera

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je da je proteklog tjedna proveden nadzor nad 25.722 poslovna subjekta i okupljanja te je izdano 1.397 upozorenja zbog nepridržavanja odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) što je nešto više u odnosu na prethodno razdoblje.

Inspektori su podnijeli dva prekršajna naloga zbog nepridržavanja preporuke o fizičkoj distanci – na jednom koncertu i jednom ugostiteljskom objektu. U sustavu socijalne skrbi proveden je nadzor u 1.394 objekta, a nepravilnosti su utvrđene u 272 objekta. Najčešće se radilo o izostanku evidencije o dezinfekciji prostora, mjerenju temperature te neprozračivanju zajedničkih prostora, pišu Vijesti.hr.

Na prijedloge županijskih stožera Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske, te Ličko-senjske županije donesene su odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera, a podsjetio jei da je Stožer donio odluku da se ugostiteljskim objektima iz kategorije “Barovi” do 7. listopada produžava ograničavanje rada najduže do ponoći.

U zadnjih sedam dana postavljeno je dodatnih devet kontejnera za medicinske ustanove s područja Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Splitsko-dalamtinske županije te jedan šator za KB Merkur u Zagrebu.

U razdoblju od 1. do 23. rujna građani su uputili ukupno 11.596 poziva na broj 113, gdje su dobili odgovore vezano uz procedure i funkcioniranje institucija u korona krizi, kazao je Božinović i dodao da je Ravnateljstvo civilne zaštite provelo je demobilizaciju Studentskog doma Cvjetno naselje i mobilizaciju Hostela Arena, u koji su smještene 192 osobe koje su ostale bez doma nakon potresa u Zagrebu.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime